Novi modeli traktora predstavljeni u Boljevcu

U fabrici u Boljevcu traktori se sklapaju, a od marta se pogoni i proširuju.

"FMP ‘Agromehanika’ je naš strateški partner za distribuciju u regionu, uključujući Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu danas predstavili ove nove modele traktora", ističe Adžej Kumar, direktor prodaje "Sonalika" iz Indije.

U novi pogon uloženo je oko pet miliona evra, a mašine se uglavnom izvoze. Cilj je da ove godine izvoz bude 75 odsto proizvodnje.

"Mi ćemo svakako povećanjem proizvodnje i proširenjem kapaciteta imati potrebe za novom radnom snagom, tako da sve što budemo upisali i školovali preko dualnog obrazovanja radiće ovde u ovoj fabrici", naglašava Branislav Rajić, direktor FMP "Agromehanika" Boljevac.

Za sada se svake godine upiše čerdesetak đaka u dva odeljenja mašinske struke.

Poljoprivrednici koji nameravaju da obnove mehanizaciju, sada to mogu bez uvoza. Modeli traktora proizvedeni u Boljevcu ispunjavaju standarde Evropske unije, to znači da će poljoprivrednici sa ovakvim traktorima moći da konkurišu za IPARD fondove.

"Agromehanika" je važna za Boljevac, ali i jedan od naših najvećih izvoznika u čak 35 zemalja sveta.

"To je nekakav motor razvoja naše opštine. Ovde radi negde blizu 300 ljudi, ali je suština u tome što je fabrika ozbiljno osavremenjena", navodi Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac.

U modernizaciju proizvodnje uloženo je 15 miliona evra.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike