Nova ekonomija: Mere pomoći privredi Srbije u vrednosti 600 milijardi dinara

Foto: Pixabay

Nova ekonomija je objavila da će efekat mera pomoći Srbije, prema sadašnjem proračunu iznosi oko 600 milijardi dinara, ili nešto oko 11 odsto projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a).

Kako saznaje Nova ekonomija, među tim merama, koje bi trebalo da budu objavljene u utorak,  biće odlaganje plaćanja poreza, direktna pomoć privatnom sektoru i finansijska pomoć preko Fonda za razvoj, kao i mere za podsticanje domaće tražnje.

Plan je da se odloži plaćanje poreza na zarade i doprinosa za privatni sektor, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama sa početkom najranije od 2021. godine. 

Takođe, trebalo bi da bude odloženo plaćanja akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu 2020. godine, kao i plaćanja poreza na imovinu u periodu april-jun za pravna lica i preduzetnike.

Kad je reč o direktnoj pomoći privatnom sektoru može se očekivati, kako piše Nova ekonomija, da preduzetnici-paušalci koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro i mala preduzeća, dobiju pomoć u visini minimalca za vreme trajanja vanrednog stanja.

Velika i srednja preduzeća kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada trebalo da dobiju pomoći u visini 50 odsto neto minimalne zarade za vreme trajanja vanrednog stanja.

Preko Fonda za razvoj očekuje se program finansijske podrške firmama za obrtna sredstva, finaniranje obaveza prema državi i finansiranje plata  onih koji su zaposleni preko Fonda.

Preko Fonda bi bile obzbeđene i garancije bankama za nove kredite namenjene sektoru malih i srednjih preduzeća za obezbeđenje likvidnosti.

„Ove mere podrazumevaju i moratorijum na isplatu dividendi osim za javna preduzeća“, navela je Nova ekonomija i dodala da je potrebno doneti i set mera za podsticanje domaće tražnje.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike