Nova agencija za nova ulaganja, Siepa odlazi u istoriju

S jedne strane u biografiji ostavljaju više od 200 investicionih projekata i predstavljanje privrede na gotovo 800 sajmova. Ipak za odluku o ukidanju Siepe i Nacionalne agencije za regionalni razvoj prevagnula je druga strana medalje. Dosadašnja praksa u njihovom radu morala je da se prekine, kažu u ministarstvu. Pitanje je kako će promenu pravila shvatiti investitori.

"Opšta poruka da jedna institucija nestaje i da se stvara neka nova institucija nije stabilnost, a većina poslovnih ljudi za Srbiju očekuje da nađu stabilnost. Inače zemlje u tranziciji su između ostalog manje privlačne najviše zbog toga što se stvari moraju menjati pa potencijalnim poslovnim ljudima je rizik kako će to izgledati posle pormene", kaže analitičar Milan Kovačević. 

"Suštinski odluka da se Siepa i Nacionalna agencija za regionalni razvoj ugase nije doneta preko noći i o toj mogućnosti da na ovaj način prekinemo dosadašnju praksu nažalost nismo mogli da donesemo drugačiju odluku jer bilo kojom drugom fleksibilnijom metodom nismo mogli da postignemo efekat", kaže Tamara Jurenić iz Ministarstva privrede. 

Dugoročna sinhronizacija u programima, ciljevima, drugačiji odabir kadrova, bolja realizacija projekata, transparentna ulaganja, to su efekti koje treba da postigne Razvojna agencija Srbije.

"Mi smo suštinski u okviru našeg regiona kada pogledamo naše susedne zemlje i način na koji oni funkcionušu morali da napravimo korak napred ka onom što oni nude jer kao takvi moramo biti konkuretni", kaže Tamara Jurenić iz Ministarstva privrede.

Milan Kovačevič smatra da treba menjati tamo gde je neophodno i stalno raditi na tome da se neguje celokupan ekonomski sistem kako bi prešli na održivi privredni rast.

Siepa i Nacionalna agencija za regionalni razvoj su osnovane 2001. odnosno 2009. godine. Možda više nego po osnovnoj delatnosti Siepa će ostati upamćena po tome što su čak četiri direktora te agencije uhapšena zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar