NBS: EU pohvalila adekvatnost vođenja monetarne politike u Srbiji

Foto: print screen

Monetarna politika Narodne banke Srbije (NBS) i u 2018. bila je adekvatno vođena i u skladu sa ostvarivanjem ciljane stope inflacije, ocenjeno je danas u Briselu na redovnom godišnjem sastanku zemalja članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, kao i Evropske komisije i Evropske centralne banke, saopštila je NBS.

Sastanak je deo Ekonomskog i finansijskog dijaloga, a Srbiju su predstavljali guverner NBS Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.

Kako je istaknuto, „inflatorni pritisci su niski, a centralna banka vodi monetarnu politiku u skladu s postizanjem ciljane stope inflacije“, što je i bila preporuka data svim zemljama u okviru prošlogodišnjeg dijaloga. 

Ocenjeno je da je Srbija ovu preporuku ispunila u celosti, a ističe se i visoka kapitalizovanost bankarskog sektora i zadovoljavajuća likvidnost, kao i značajni rezultati Srbije na planu smanjenja učešća problematičnih kredita. 

Ocenjeno je da povoljni uslovi kreditiranja, zahvaljujući i merama NBS, doprinose rastu kreditne i ekonomske aktivnosti, kao i da je rast kreditne aktivnosti i prema sektoru privrede i stanovništva – rast na zdravim osnovama, s obzirom na to da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima znatno smanjeno od sredine 2015. 

Pozitivno su ocenjene i mere koje je NBS donela krajem 2018. godine, a koje se odnose na neobezbeđeno nenamensko kreditiranje stanovništva po dugim rokovima otplate.

Takođe je ocenjeno i da, mere koje su vlasti preduzele u okviru Strategije dinarizacije, usvojene 2012. i ažurirane krajem 2018. godine, daju dobre rezultate. 

Napredak je vidljiv, kako je navedeno, pre svega na strani depozita, što jeste ključno i za brži napredak u procesu dinarizacije na strani kredita. 

Time je u znatnoj meri ispunjena preporuka data u okviru prošlogodišnjeg dijaloga, a nastavak podsticanja upotrebe domaće valute praktično je i jedina smernica dogovorena u ovogodišnjem dijalogu sa Evropskom unijom koja je u nadležnosti NBS.

Guverner Jorgovanka Tabaković zahvalila je evropskim zvaničnicima i istakla da se inflacija u Srbiji nalazi na niskom nivou duže od pola decenije. 

Tabaković je istakla da je tokom poslednje četiri godine priliv stranih direktnih investicija u Srbiju u proseku iznosio oko šest odsto bruto domaćeg proizvoda, a da je prošle godine dostigao 8,2 odsto, navedeno je u saopštenju. 

Prema njenim rečima, to znači punu pokrivenost deficita tekućeg računa stranim direktnim investicijama i niži rizik finansiranja. Pored toga, naglasila je i projektnu raznovrsnost investicija. 

„Više od polovine investicija u Srbiju ide ka razmenljivim sektorima, a trećina ukupnog iznosa usmerena je u prerađivačku industriju, u vidu manjih projekata u izvozno orijentisane sektore. To strane direktne investicije čini jednim od važnih faktora dvocifrenih stopa rasta izvoza naše prerađivačke industrije tokom poslednje četiri godine“, rekla je Tabaković.

Navedeno je i da strane direktne investicije doprinose rasprostranjenosti izvoza, što, kako je dodala potvrđuje i Indeks diversifikacije izvoza Međunarodnog monetarnog fonda, prema kom Srbija zauzima 12. mesto od 186 zemalja. 

Pored niske inflacije, relativna stabilnost deviznog kursa i rezultati na fiskalnom planu i u mnogim drugim oblastima, u okviru programa stabilizacije zemlje, ključni su faktori, kako je ukazala, guvernerka NBS, koji podstiču priliv stranih direktnih investicija. 

Tabaković je ocenila da je za privlačenje investicija važna i politička stabilnost, koju Srbija ima. 

To je, kako je podsetila, potvrdila i rejting agencija Mudis (Moody’s) u godišnjem izveštaju, koji je objavljen ovog meseca, konstatujući da se „Srbija nedvosmisleno nalazi na poziciji iznad zemalja sa istim rejtingom u oblastima političke stabilnosti i efektivnosti državne uprave“. 

Govoreći o predstojećim aktivnostima, guverner NBS je istakla kako veruje da je osnova za rast Srbije uključivanje u infrastrukturne tokove, najnovije tehnološke projekte i inovacije, u skladu s potencijalima. 

„To je ujedno i osnova za investiranje. A naši potencijali su i geografski položaj i radna snaga. Svako ko nam u tome nudi partnerski odnos, dobrodošao je. Na nama je da obezbedimo makroekonomsku stabilnost i jednak tretman svim investitorima“, rekla je Tabaković.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike