Nalazište zlata i bakra ispod borskog aerodroma

Kineska investicija od 1,46 milijardi dolara u narednih šest godina u RTB ali i projekat "Čukaru Peki " koji podrazumeva otvaranje još jednog rudnika bakra i zlata u Boru, potpuno su promenile infrastrukturne prioritete u ovom gradu, gde će se i lokalni budžet zahvaljujući tome znatno osnažiti.

U lokalnoj upravi žele da što efikasnije urade svoj deo posla.

"Uređenje saobraćajnica, kako u gradu tako i u selima, ali isto imamo jednu veliku obavezu, pre svega prema Vladi Republike Srbije, prema našim sugrađanima ali i prema projektu, ‘Čukaru Peki’, da nastavimo razgovore sa budućim vlasnicima rudnika o izmeštanju aerodroma na novu lokaciju", navodi Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Osnivač Borskog rudnika Đorđe Vajfert, sigurno je imao viziju ali nije mogao ni da sanja kako bi to moglo danas da izgleda. Izmeštanje Borskog aerodroma moglo bi da donese ovom gradu ali i celom Istoku Srbije jednu drugačiju budućnost.

Borski aerodrom, na 60 hektara, sa pistom od jednog kilometra, izgrađen je pre četvrt veka i spada u red najboljih sportskih aerodroma u ovom delu Evrope. Graditelji očigledno nisu ni slutili da je ispod aerodroma trenutno najbogatije nalazište bakra i zlata, u svetu. Aerodrom će zbog izgradnje rudnika biti premešten.

"Nama treba jedan mali aerodrom, treba nam pre svega zbog investitora, zanimljiv je i za kargo saobraćaj – proizvode koji ne trpe dugo čekanje, za njihovo prebacivanje do svih, ako hoćete evropskih destinacija", navodi Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Ekonomija na Istoku Srbije, najviše zavisi od rudarenja. Povezivanje ovog dela Srbije kopnenim i vazdušnim saobraćajem biće uslov bez koga se ne može.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike