Moskovisi odgovorio Trampu: Trgovinski rat ni za koga nije dobar

Trgovinski ratovi „ni za koga nisu dobri“, ocenio je danas evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi pošto je predsednik SAD Donald Tramp najavio želju da uvede uvozne takse na uvoz čelika i aluminijuma.

„Oni (trgovinski ratovi) ni za koga nisu dobri. Niko iz njih ne izlazi kao pobednik, to su bespotrebni, neopravdani ratovi u kojima svi gube. Žalimo zbog takvih mera jer one veoma liče na mere zaštite američke industrije i ni na koji način nemaju opravdanje u nacionalnoj bezbednosti“, rekao je Moskovisi tokom posete sajmu poljoprivrede u Parizu, i dodao da EU već sprema odgovor.

Takođe, naveo je da SAD i EU „već decenijama“ sarađuju u vezi bezbednosti.

Tramp je najavio plan da sledeće nedelje uvede carinu od 25 odsto na uvozni čelik a od 10 odsto na aluminijum, ali ne i na koje zemlje će se carine odnositi.

„Protekcionizam (…) ne može biti odgovor na zajednički problem u sektoru čelika“, naveo je evropski komesar.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je juče rekao da će EU „u odbrani svojih interesa reagovati snažno i proporcionalno“ i da „neće sedeti skrštenih ruku dok evropska industrija trpi udarce nepravednih mera“.

Zbog najavjenog uvođenja carina zabrinutost su izrazili, pored EU, i Kanada, Kina, Rusija, Nemačka, Velika Britanija i Francuska.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike