Ministarstvo saobraćaja: Bezbedna plovidba na rekama u Srbiji

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture danas je ocenilo da su tvrdnje predstavnika Udruženja profesionalnih lađara Srbije o tome da nije bezbedna plovidba rekama u Srbiji i da su bezbednosne procedure zastarele – netačne, paušalne i da nepotrebno uzbunjuju javnost.

„Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, usvojila krajem 2014. godine novu Uredbu o uslovima za plovidbu i pravilima plovidbe, i na osnovu nje lučke kapetanije na dnevnom nivou izdaju saopštenja kojima se učesnici u plovidbi obaveštavaju o svim okolnostima koje imaju ili mogu da imaju uticaja na bezbednu plovidbu. Bezbednosne procedure su stalno podložne revizijama i prilagođavaju se novim zahtevima i situacijama, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Predstavnici Udruženja profesionalnih lađara Srbije juče su ukazali da bezbednosne procedure za plovodbu nisu menjane od 1991. godine.

Ministarstvo je navelo da je pokrenulo realizaciju projekta izgradnje međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, čime će problem preopterećenosti putničkog terminala na Savi u Beogradu biti rešen. Završetak radova na realizaciji tog projekta očekuje se u avgustu ove godine.

„U poslednje dve godine otvorena su nova međunarodna putnička pristaništa u Golupcu, Smederevu i Kladovu, a pripremamo, u saradnji sa opštinom Majdanpek, otvaranje međunarodnog putničkog pristaništa u zoni Lepenskog vira“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da postoji problem sa splavovima u zoni putničkog terminala i da se očekuje da će nova odluka Grada Beograda o postavljanju splavova, koja će rešiti taj problem, biti doneta u najkraćem mogućem roku.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike