Mihajlović sa sindikatom putara o poboljšanju položaja radnika

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa predstavnicima Samostalnog sindikata putara Srbije i Udruženja poslodavaca putne privrede Srbije „Putar“, o realizaciji projekata i poboljšanju položaja radnika u putarskim firmama, saopštilo je to ministarstvo.

Mihajlovićeva je, kako se navodi, na sastanku u kampu „Koridora Srbije“ u mestu Kržince u opštini Vladičin Han, u blizini Koridora 10, rekla da je „Ministarstvo sa sindikatom prethodnih godina već sprovelo važne aktivnosti koje doprinose boljem položaju radnika, kao što su ratifikacija Konvencije Međunarodne organizacije rada br. 94 i uvođenje ‘crnih i belih lista'“.

„Postoji prostor da se uradi još više, posebno na uređivanju odnosa sa podizvođačima. Na tome smo radili već kroz izmene Zakona o planiranju i izgradnji, uvođenjem malih licenci, prema kojima sada sve firme koje izvode bilo kakve radove moraju da imaju odgovarajuće reference“, rekla je Mihajlović.

Na sastanku je, između ostalog, bilo reči o inicijativi sindikata za izmenama posebnog kolektivnog ugovora, o programima prekvalifikacija za tražene profile u građevinarstvu i o zaštiti zdravlja i bezbednosti radnika na gradilištima.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović zahvalila je potpredsednici Vlade na dobroj saradnji sa sindikatom i zalaganju za zaštitu prava radnika.

„Dobro je da što češće budete na Koridoru 10, jer je to važno i za radnike u putnoj privredi. Zahvaljujući vama imamo poseban kolektivni ugovor za putnu privredu i prošireno dejstvo tog ugovora“, rekla je Vukanovićeva, navedeno je u saopštenju.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike