Mihajlović prisustvovala puštanju u saobraćaj novih lokomotiva

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović prisustvovala je danas na Železničkoj stanici Resnik u Beogradu puštanju u saobraćaj 16 novih lokomotiva „Simens – Vektron“.

Kupovina novih „Simensovih“ lokomotiva preduzeća „Srbija kargo“ koštala je 64 miliona evra, navodi se u saopštenju njenog ministarstva.

Mihajlović je kazala da je ranije nabavljeno 48 putničkih vozova, a sada, „posle skoro 40 godina“, i 16 teretnih lokomotiva.

„Šesnaest novih lokomotiva važno je ne samo za ‘Srbija kargo’, nego i za Srbiju, jer je naš cilj da Srbija i u železničkom, kao i u drumskom saobraćaju, bude nezaobilazni tranzitni koridor“, rekla je ministarka.

Iznela je i da je „pre nekoliko godina prosečna starost mašinovođa u ‘Srbija kargu’ bila oko 50 godina, a u prethodne dve godine zaposleno je oko 180 mladih mašinovođa“.

Dodala je da će ove i sledeće godine biti obnovljeno 500 kilometara železničkih pruga.

„Vektron“ (Vectron) je serija lokomotiva firme „Simens Mobiliti“, predstavljena 2010. godine u četiri verzije: dizel, multi-sistem, i AC i DC na električni pogon.

„Vektron“ se opisuje kao serija „rekonfigurabilnih i modularnih“ lokomotiva, sa „kolnim rasporedom Bo-Bo“. Naslednik je porodice lokomotiva „EuroSprinter“, a jeftinija, osnovna verzija, nazvana „Smartron“ je predstavljena 2018. godine.

Lokomotive „Vektron“ suz dugačke 19 metara, a široke tri, zavisno od verzije pogona teške su 79 do 86 tona, maksimalne brzine 160 ili 200 kilometara na sat.

Ima ih u verzijama srednje snage 5,2 MW ili 7.000 konjskih snaga – za regionalni putnički saobraćaj i za „srednji teretni rad“, kao i visoke snage 6,4 MW ili 8.600 konjskih snaga. Verzije DC su samo u verziji srednje snage.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike