Mihajlović: Nećemo dozvoliti gradnju derivacionih MHE u zaštićenim zonama

Mihajlovićeva je, na predstavljanju 13. Sive knjige NALED-a, rekla da će uskoro biti doneta četiri zakona u oblasti rudarstva i energetike, među kojima je i Zakon o obnovljivim izvorima energije.

"Vodili smo računa i o čuvenim MHE i nećemo dozvoliti da se grade male derivacione hidroelektrane u zonama zaštite, jer one nam neće toliko obezbediti energetsku bezbednost, a mozemo sačuvati životnu sredinu", poručila je Mihajlovićeva.

Dodaje da predstoje nova ulaganja u srednje i velike hidroelektrane.

"Moramo u narednom periodu korak po korak da smanjujemo proizvodnju iz termolektrana odnosno iz niskokvalitetnog lignita i to je ono što nas čeka u decenijama ispred nas", rekla je Mihajlovićeva.

Ističe da je vizija da kroz petnaestak godina imamo bar 40 odsto energije iz obnovljivih izvora, a 2050. da imamo potpuno "zelenu Srbiju".

"Prvi put Zakon o obnovljivim izvorima energije omogučiće da povećamo proizvodnju električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora", navodi ona.

Kaže da je uključen novi pojam aukcija, dakle konkurencije između proizvođača obnovljive energije.

"Takođe, potrošači mogu da budu i proizvođači, hoćemo da vidimo te solarne panele i na srpostkim halama i na kućama i stambenim zagradama i budemo prepoznati po obnovlljivim izvorima energije", navela je ministarka.

Mihajlovićeva kaže da je nacionalni cilj da se smaji potrošnja energije i da će država maksimalno pomoći građanima kroz Fond za energetsku efikasnost.

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар