Mihajlović: Efikasnije protiv bahatih investitora

Zorana Mihajlović ističe da su u dosadašnjoj praksi uvideli da je jedna od glavnih zloupotreba postupka o ozakonjenju bilo vođenje maratonskih upravno sudskih postupka za ozakonjenje nelegalnih objekata, koji u Srbiji u proseku traju nekoliko godina.

Prema njenim rečima, sada je predviđeno da je, umesto pravnosnažnog rešenja kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje, dovoljno konačno (najčešće drugostepeno) rešenje kojim se zahtev za ozakonjenje odbacuje ili odbija, saopštila je Kancelarija potpredsednice Vlade. 

"Očekujemo da će ova mera doneti mnogo više uklanjanja nelegalnih objekata nego do sada, jer se na rušenje čekalo okončanje predugih upravnih i sudskih sporova", dodala je Mihajlovićeva.

Ističe i da se izmene zakona ne odnose samo na one koji su već prekršili zakon, već deluje i preventivno na sve one koji u kršenju ovog zakona vide priliku da se enormno obogate.

"U izmenama ovih zakona predviđeno je da svi nelegalni objekti imaju zabranu prometovanja do donošenja konačnog rešenja o ozakonjenju, ili njegovog odbijanja. Ova odredba usmerena je pre svega protiv svih onih nedgovornih investora koji žele kršenjem zakona i izbegavanjem plaćanja građevinskih i komunalnih opštinskih i gradskih taksi da se obogate. Zbog njih uvodimo ovu zabranu i neće moći da trguju nelegalnim objektima", kaže potpredsednica Vlade.

Naglašava da će sa izmenama zakona opštinski i gradski građevinski inspektori dobiti mnogo veća prava, ali i veće obaveze koje treba da dovedu do toga da se stane na put gradnji nelegalnih objekata.

Kaže da se država nedovoljno oštro postavila prema ovom problemu za čije rešenje je potrebno mnogo više od rada jednog ministarstva, već društveni i politički konsenzus.

"Želim i da apelujem na građane da ne kupuju nelegalne objekte jer će imati problema sa takvim nekretnima, da opštinski organi nelegalne objekte ne priključuju na komunalnu infrastrukturu, da Poreska uprava ne dozvoli da se nelegalni objekti koriste za obavljanje bilo koje delatnosti. Uverena sam da su izmene zakona o ozakonjenju korak u dobrom smeru i da će naići na podršku u parlamentu, jer su u interesu svih onih građana koji se pridržavaju zakona", naglašava Mihajlović.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike