Memorandum o projektu za dualno obrazovanje na Zapadnom Balkanu

Višegodišnji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije i ekspertsku pomoć Privredne komore Austrije, počeće do sredine godine i, kako se planira, trajaće do 2024. godine.

Čadež je istakao da ovaj memorandum od drugih razlikuje po tome što on govori detaljno o višegodišnjoj podršci ekonomijama Zapadnog Balkana.

"Pre svega o podršci dualnog obrazovanja po principima kako Srbija i Austrija zajedno, Komora, vlada i Ministarstvo prosvete sprovode u Srbiji. Želimo da taj model proširmo na ceo region. Za zajedničko ekonomsko tržište neophodno je da imamo obučenu radnu snagu", objasnio je Čadež.

Dodao je da Memorandum sadrži konkretne mere koje će se zajedno sprovoditi, između ostalog, i donošenje zakonskih okvira u zemljama u kojima ne postoje zakoni iz obasti dualnog obrazovanja, ali i animiranje firmi, analiza koji su profili potrebni.

"Jako bitno u projektu jesu novi profili. Danas živimo u svetu u kojem ne znamo koji će nam profili trebati za pet godina. Austrija je u tome napravila jedna veliki pomak. U Srbiji smo već preuzeli njihov profil e-trgovac. U trgovačkim školama od septembra krećemo da uvodimo taj profil koji će obučavati ljude koji je treba da upravljaju platforama za elektronsku trgovinu. To je danas za preduzeća bitno", ukazao je Čadež.

Digitalizacija važan aspekt

Naglasio je da je drugi aspekt Memoranduma digitalizacija, podsećajući da je po uzoru na Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Austrije Komora u Srbiji napravila takav centar, gde sertifikuje savetnike za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća.

"Taj sertifikovani saveznik ulazi u preduzeće, analizira kompletno stanje i onda se radi na implementaciji digitalnih rešenja. To je veoma važna stvar na put uspostavljanja jedinstvenog ekonomskog prostora", dodao je predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež je rekao da je Jugoistočna Evropa, privredno gledano, već deo EU.

"Ako nepripremljeni uđemo u EU to bi nanelo najveću štetu našoj privredi. Mi želimo da to izbegnemo, jer smo videli kako se to odvijalo tokom ranijih krugova proširenja. Zato smo rekli da želimo da se ujedinimo, da stvorimo regionalno tržište, zajednički ekonomski prostor sa 18 miliona ljudi, gde bi sve sinhronizovali", rekao je ukazujući da je KIF upravo s tim ciljevima osnovan u Beču.

Knajsel o razmeni ideja i privrede

Šefica austrijske diplomatije Knajsel istakla je da je Jugoistočna Evropa deo Evrope, kao i da ne bi bilo "ovakve Evrope da nije postojala razmena ideja i privrede i sa ovim regionom".

Knajsel je, na konferenciji za medije, povodom potpisivanja Memoranduma, rekla da ne voli da koristi veštački pojam Zapadni Balkan, već da radije govori o jugoistočnoj Evropi jer se time semantički jasno stavlja do znanja da je taj prostor deo Evrope.

"Jugoistočna Evropa daje jasno do znanja da su gradovi kao Beograd, Sarajevo ili Skoplje deo našeg kontinenta i ekonomije", naglasila je Knajsel.

Istakla je da je Austrija, tokom predsedavanja EU, posebnu pažnju posvetila približavanju regiona EU, i da je sa Srbijom i Crnom Gorom imala uspeha da se otvore dalja poglavlja u pristupnim pregovorima.

Knajsel je naglasila da se partnerima u EU, posebno u zapadnoj Evropi, ne sme dozvoliti nastajanje vakuuma u jugoistočnoj Evropi.

Podsetila je da druge sile imaju snažne ambicije prema tom regionu, kao što je, na primer, Kina. Prema njenim rečima, EU i Austriji je u interesu da poveća saradnju sa Jugoistočnom Evropom.

"Kada pomislim na pisce kao što su Ivo Andrić i Miloš Crnjanski to su evropski pisci koji su doprineli evropskoj književnosti", naglasila je Knajsel.

Istakla je da je KIF važan za unapređenje saradnje u regionu, i da je zbog toga Memorandum veoma bitan, jer su dualno obrazovanje i digitalizacija veoma bitne oblasti za privredu.

"Dualno obrazovanje omogućava obuku stručne radne snage, a u zemljama regiona upravo imamo nedostatak te radne snage zbog iseljavanja", rekla je Knajsel.

Nova spoljnotrgovinska strategija Austrije, koja je nedavno usvojena, prema njenim rečima upravo veliku pažnju posvećuje dualnom obrazovanju.

Predsednik Privredne komore Austrije Marer naglasio je da je Zapadni Balkan veoma važan za Austriju, koja na tom prostoru ima značajne investicije.

On je rekao da je Austrija ponosna što je region izabrao upravo austrijska rešenja za preuzimanje, dodajući da nema ništa protiv toga jer misli da je austrijski sistem dobar.

Istakao je da je strateški cilj Memoranduma dalje podsticanje investicija, dalja digitalizacija privrede, te i borba protiv nedostatka stručne radne snage.

"Bez obrazovanja nema razvoja, i to ima negativni efekat po konkurentnost, ali i demokratsku raspravu, te i razvoj blagostanja", ukazao je Marer.

Najavio je da Austrija želi da inicira u EU projekat "EU-Zapadni Balkan biznis samita", za koji kaže da bi bilo dobro da se održi pre izbora za Evropski parlament.

"Taj samit bi bio dalji signal da želimo da trgujemo sa našim neposrednim susedstvom, a ta saradnja je aktivni garant stabilnosti, mira i blagostanja", rekao je Marer.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su predsednici svih šest komora članica Komorskog investicionog foruma, koji su nakon svečanosti razgovarali sa čelnim ljudima austrijskih kompanija koje su već prisutne ili su zainteresovane za poslovanje i investiranje u regionu Zapadnog Balkana.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike