Mali: Tačna računica o povećanju plata i penzija u septembru

Foto: Z. Raš

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da će u septembru biti preciznijih naznaka sa kolikim prihodima budžet Srbije raspolaže, te će se jasnije znati računica oko povećanja plata i penzija.

„Mi treću godinu zaredom imamo suficit, a ove godine, zaključno sa julom on iznosi 48,5 milijardi dinara. To znači da imamo bolju naplatu poreza, doprinosa, sve je veći broj zaposlenih i to je pokazatelj da naša ekonomija raste. Sada imamo stabilne osnove za povećanje plata i penzija i ulaganja u infrastrukturu. Što više rastete, to su vam i mogućnosti za dalja ulaganja veća“, rekao je Mali gostujući na televiziji Pink.  

Podsetio je da u oktobru u Srbiju dolazi delegacija Međunarodnog monetarnog fonda sa kojom će se analizirati aktuelna ekonomska situacija i reforme u zemlji. 

On je rekao da se uz povećanje minimalne cene rada, plata i penzija očekuje i rast potrošnje, koja će dodatno podstaći ekonomiju koja je iz godine u godinu sve stabilnija. 

Ministar je kazao da će narednih nedelja biti doneta konačna odluka o povećanju minimalne cene rada i istakao da očekuje značajno povećanje. 

„Trudićemo se da poslodavci i sindikati budu zadovoljni, ali to je sve posledica teških ekonomskih mera koje smo sproveli, a sada pričamo samo o lepim temama, da li će biti malo više ili više od toga“, rekao je Mali i dodao da će u decembru prosečna plata u Srbiji biti veća od 500 evra. 

Najavio je izmene zakona o računovodstvu, o reviziji, novi zakon o investicionim fondovima, kao i o alternativnim investicionim fondovima. 

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike