Mali se sastao sa novom šeficom kancelarije MMF-a u Srbiji

Sagovornici su, kako se navodi u saopštenju, najpre razgovarali o makroekonomskoj situaciji u Republici Srbiji, koja je ocenjena kao izuzetno povoljna s obzirom na to da je, zbog dobrih rezultata iz prva dva kartala, Ministarstvo finansija povećalo projekcije rasta za ovu godinu na 6,5 odsto.

Dodaje se da su Mali i Ustjugova razgovarali i o procesu povlačenja sredstava koje je MMF alocirao za sve države članice, koje je najveće u istoriji, i koje za Srbiju iznosi 890,2 miliona dolara.

"Dobijena sredstva ne predstavljaju klasičan zajam, a za njih će se računati godišnja kamata od 0,05%. Mali je istakao da je MMF na ovaj način pokazao ozbiljnost i odgovornost u doba krize, i nameru da se svet što pre oboravi od pandemije koronavirusa i da nastavi dalje", stoji u saopštenju.

Ističe se da je na sastanku precizirano i da će prva zvanična Misija MMF-a u okviru novog savetodavnog aranžmana biti održana u drugoj polovini oktobra. Tema misije će biti budžet za 2022. godinu, nastavak strukturnih reformi i fiskalna pravila, što i jeste deo novog aranžmana.

Novi savetodavni aranžman Republike Srbije i MMF-a potvrdio je odbor u Vašingtonu 18. juna 2021. godine, trajaće 30 meseci i ne podrazumeva finansijsku podršku, već isključivo savetodavnu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар