Mali: Povećana prognoza MMF-a o rastu BDP-a Srbije potvrda uspeha

Prema rečima ministra, trenutku kada iz sveta stižu samo loše vesti koje se odnose na energetsku krizu, ali i druge ekonomske teškoće sa kojima se vodeće privrede sveta susreću, do Srbije dolaze samo dobre, te tako naša zemlja potvrđuje svoju stabilnost na više frontova – energetskom, ekonomskom, fiskalnom i finansijskom, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Postižemo mnogo bolje rezultate nego što smo to očekivali početkom godine. Imamo i bolji fiskalni rezultat, a i mnogo bolje izglede za visoku stopu privrednog rasta. Ministarstvo finansija je već povećalo projekciju rasta na sedam odsto, a i međunarodne finansijske institucije kontinuirano tokom ove godine povećavaju svoje projekcije, što je najbolja potvrda našeg uspeha", rekao je Mali.

Posetio da je MMF ranije ove godine, u junu mesecu, povećao projekcije sa pet na šest odsto rasta BDP-a Srbije, da bi sada još jednom povećao prognozu rasta našeg BDP-a ovog puta na 6,5 odsto.

"Naš odnos sa MMF-om je već više godina zasnovan na poverenju. Njihove projekcije nam pomažu da steknemo i međunarodno investiciono poverenje i da dobijemo još bolji status na svetskom tržištu kapitala, kao i da jačamo konkuretnost naše privrede", naveo je Mali.

Podsetio da su juče otpočeli i zvanični razgovori sa delegacijom MMF-a, koju predvodi Jan Kes Martejn, te da je započeta revizija novog savetodavnog aranžmana "Instrument za koordinaciju politika" koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine.

Cilj novog aranžmana je sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар