Mala i srednja preduzeća kao pokretači privrede

Iz Srbije put dijaspore neretko putuju proizvodi koji podsećaju na dom. Za one koji bi rođacima iz zavičaja da uzvrate poklonom, prošle godine otvoren je dijaspora šop. Na online policama preduzeća od desetak zaposlenih – oko 85 hiljada proizvoda.

"Ako živite, recimo, u Čikagu, a imate ovde porodicu koju želite da obradujete ili podržite logično da, ne znam, da li je u pitanju televizor ili odeća i obuća, posredstvom Dijaspora šopa vi obavite kupovinu karticom i mi isporučujemo u roku od dva do pet radnih dana na željenu adresu", rekao je Emil Hubač, suosnivač onlajn prodavnice "dijaspora.shop".

Malim i srednjim preduzećima potrebna je pomoć da se snađu u digitalnom svetu. Na tome radi petnaestoro Nišlija. Nude proizvode u oblasti projektnog menadžmenta, upravljanja ljudskim resursima i transporta.

"Naš cilj je da im pomognemo u svakodnevnom poslovanju kroz digitalne proizvode, kroz digitalizaciju da olakšamo i pojednostavimo svakodnevno poslovanje u cilju bolje produktivnosti", rekla je Sara Novosel, iz preduzeća "Bad Sistems".

Mala i srednja preduzeća stvaraju 55 odsto evropskog i američkog BDP-a. U Srbiji manje od trećine. USAID-ova anketa pokazala je da preduzetnici okrenuti izvozu i sa većom poslovnom sofisticiranošću, rastu brže. Ali, takvih je malo.

"Nemaju dovoljno pristupa evropskom tržištu, imaju problem da obezbede finansije neophodne za rast, nisu usavršili menadžment. Primećujemo da ovde nedostaje i preduzetnička kultura, iako se to menja", naveo je Džozef Lauter, direktor Projekta USAID za saradnju i ekonomski razvoj.

"U SAD i u državama širom sveta mala i srednja preduzeća su motor održivog razvoja i stabilnosti i to je ono što nas zanima i ovde. Želimo da Srbija uspe. MSP su najdragoceniji igrači, mislim da je vreme da Srbija prepozna njihovu vrednost za svoju ekonomiju", rekao je Entoni Godfri, američki ambasador u Srbiji.

Preduzetnici prepoznaju pomake, ali i dalje ih koče siva ekonomija, parafiskalni nameti, porezi i doprinosi. Žele lakše do finansijskih injekcija i inovativnih digitalnih rešenja.

"Da nekako konkretno povežemo MSP sa onima koji finansiraju projekte, banke, sa velikim kompanijama koje jesu nosilac u stvari velikih projekata u kojima učestvuju kao dobavljači iz oblasti MSP", kazao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Mala i srednja preduzeća u Srbiji čine skoro 99 odsto svih firmi, stvaraju dve trećine radnih mesta i domaćih prihoda.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike