„Mala čuružanka“ ima dušu za najfiniji deo proizvodnje rolovanog sira

Pobednice Zorica Radišić, Jelena Vranešević i Suzana Vidaković Knežević istakle su za RTS da je potrebno dugogodišnje iskustvo i multidisciplinarni pristup da bi zanati mogli da se automatizuju.

Vidaković Knežević je objasnila da je njihova inovacija jedinstvena po tome, što mašina koju su inovirali "mala čuružanka" ima dušu, odnosno zamenjuje onaj najfiniji najtananiji deo proizvodnje rolovanog sira.

Dodaje da će sama inovacija dalje biti primenjena u zanatskim proizvodnjama, odnosno kod proizvođača koji prave tradicionalno sir.

"Kada dobijete nešto što traje dugo i shvatite da imate kvalitet a gde su potrebne količine, morate da napravite kvalitet, morate da napravite neku inovaciju koja je ovoga puta automatizacija tradicionalne ručne proizvodnje", naglasila je Radišićeva.

Zatim, kako je dodala, postižete proizvod koji je bez aditiva, što je vrlo bitno u današnje vreme i dobijete veću količinu proizvoda.

"Ne mora da bude zastupljen samo ovde, pošto je rolovani sir nešto što je tradicionalno za Vojvodinu, nego mnogo ljudi može naš delikates da proba i van granica", očekuje ona.

Podrška i planovi 

Vraneševićeva ističe da su u inovacionom timu imali pre svega Zoricu, kao snajku jedne dugogodišnje tradicije, kažu duge, čak 103 godine.

Takođe, navodi da je potrebna podrška tehnologije proizvodnje, podrška nekog ko će da vodi računa o bezbednosti higijene procesa i svakako neko tehničko lice koje će tu ideju da sprovede u delo. 

"Planovi su da i dalje unapređujemo naše preduzeće, da radimo na patentu proširujemo kapacitete, da idemo ka izvozu. Imamo zainteresovane kupce i da u 2022. godini otvorimo naš turistički koncept s degustacionom salom svog sira. I na taj način smo zaokružili kompletan proces proizvodnje od njive do trpeze", poručuju Radišićeva. 

Poziv inovatorima za novo takmičenje 

Dr Dragan Povrenović, profesor sa Tehnološko – metalruškog fakulteta u Beogradu ističe da već 17 godina organizuju takmičenje i da je svaka godina poseban izazov.

"Mi svake godine u ovo vreme uz pomoć RTS-a i drugih medija, zapravo obavestimo ljude da ovo takmičenje postoji, to je najveći izazov. Za kategoriju inovativne ideje gde učestvuju srednjoškolci i studenti rok je 15 mart, a za kategoriju realizovanih inovacija rok je 5. maja", najavio je Povrenović.

Ukazuje i da i u ovom periodu imaju sve moguće izazove kako da ubede ljude da ima smisla pojaviti se na takmičenju i da je to, zapravo najvažnija stvar.

Osim inovatora iz Srbije  na takmičenju učestvuju i inovatori iz Republike Srpske. 

Povrenović objašnjava da je na početku potrebno imati inovaciju i na osnovu nje steći monopol na tržištu koji se kasnije oplođuje u tome što se vrši nadogradnja, što se uči, što se radi.

"I upravo na našem takmičenju svi učesnici, svih ovih 17 godina , a bilo ih je upravo preko 10.000 do sada, upravo uče kako treba prevazići sve one prepreke koje se postavljaju pred njih.

A to je pre svega pobediti strah protiv samog sebe da se zakorači na tržište. A kada se zakorači na tržište onda je lako", poručio je Povrenović.   

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике