Ledeni dani u Srbiji, proizvodnja struje premašuje potrošnju

Ekipe elektrodistribucija brzo otklanjaju kvarove i u skladu sa vremenskim prilikama pojačavaju režim rada u delovima gde je potrebno. Iz EPS-a poručuju da proteklih dana proizvodnja struje premašuje potrošnju.

"Nema uvoza struje, nije ga bilo ni u prethodnom periodu i nadamo se da će tako ostati. Imamo više od 1,4 miliona tona uglja na deponijama što nam daje sigurnost da ako bi došlo do nekih nepredviđenih situacija možemo da nastavimo da proizvodimo električnu eenrgiju", rekla je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Manjem pritisku na elektroenergetski sistem doprinosi i dobro grejanje iz toplana.

"Gotovo da nema nikakvih problema, neki daljiski sistemi su prešli na 24-časovnu isporuku toplotne energije. Ali ono što je u ovom trenutku najavžnije da nemamo problem sa isporukom osnovnih energnata koji se koriste u proizvodnji toplotne energije", kaže Dejan Stojanović, direktor "Udruženja toplana Srbije".

Nevreme stvara probleme i u regionu. Gotovo cela Republika Srpska danas je na nepun sat ostala u mraku. U tom delu prenosnog sistema Bosne i Hercegovine došlo je do delimičnog kolapsa koji je istovremeno pruzrokovao: nagli pad napona i ispad većine trafostnica i glavnih dalekovoda.

"To izazvalo paniku kod građana, ne radi se ni o kakvom terorističkom aktu, ni o kakvoj situaciji koja u budućnosti može češće da se događa, zbog povećanja potrošnje ili nečeg drugog. Ovo je jednostavno niz malo verovatnih događaja i lančane reakcije. Desilo se nešto što se izuzetno retko dešava", kaže Cvjetko Žepinić, izvršni direktor za rad i održavanje u "Elektroprenosu BiH".

Sa ledenim danima u čitavoj Evropi raste potrošnja i gasa i struje pa se apeluje na maksimalno štednju energije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike