Kupcima „čistih“ vozila subvencije do 2.000 evra, taksistima i do 5.000

Posle dužeg vremena država je rešila da da olakšice onima koji manje zagađuju čovekovu okolinu. Za razliku od okruženja, povlastica nije jednokratna prilikom kupovine, već stalna uz svaku registraciju.

Time su obuhvaćeni i vlasnici hibridnih i električnih vozila koji su ranije kupili takve modele.

Najmanje benefite imaju vozila do 1.600 kubika na godišnjem nivou do 50 evra, za više od 2.000 kubika ta cifra progresivno raste i do 2.000 evra.

Od početka godine sve je više zaintresovanih za hibridna vozila koja manje troše.

"U prvih šest meseci ove godine mi smo porasli za 25 odsto što možemo zahvaliti pre svega novim modelima i hibridnm vozilma", kaže Robert Lukić iz kompanije "Tojota".

Subvencije taksistima 

I taksisti mogu da računaju na povlastice prilikom nabavke novih vozila. Nezvanično je reč o subvenciji od dve do pet hiljada evra. Taksisti će moći sami da biraju marku vozila, ali će boja morati da bude bela.

Taksisti će dati učešće, država subvenciju, a ostatak će ići na kredit ili lizing. Uslovi su da je taksi prevoznik registrovan i da nema dugovanja prema državi.

Uvoznici već sada daju pogodnosti pravnim licima i malim preduzetnicima da bi lakše došli do novih automobila.

"Ono što je dobro to je da je situacija sve bolja i da se finansiske institucije udružuju sa prodavcima kako bi kupci lakše došli do automobila", objašnjava predsednik udruženja uvoznika Srbije Miloš Petrović.

Ostaje još da predlog Vlade Srbije usvoji i skupština i potvrdi odluku o subvenciji na korišćenje hibridnih i električnih vozila.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike