Kriptovalute – tanka granica između investiranja i kockanja

"Postoje otkucaji srca – pacijent nije mrtav", tako su trgovci na berzi prokomentarisali ovogodišnji šestodnevni uzastpni rast cene bitokina. Pre toga je vrednost pala sa 69.000 u novembru 2021. na oko 16.500 dolara krajem prošle godine. Dodatno zabrinjava gubitak poverenja investitora.

"Bilo je dosta firmi, dosta krupnih igrača koji su propali i koji su propali na ružan način. Jedno je kad neko bankrotira zato što ne pravi profit, a sasvim drugo je kad neko bankrotira zato što je sredstva korisnika ili proneverio ili izgubio", kaže Aleksandar Matanović iz ECD kripto menjačnice.

U međuvremu, dok je svetsko tržište kriptovaluta krajem prošle godine beležilo samo minuse Narodna banka Srbije izdala je prve dve dozvole za rad kripto menjačnica kod nas.

"Na ovaj način su kriptovalute stavljene u 100 odsto u legalne tokove poslovanja tako da nema prepreka da se u njih investira. Sada je jasno da se radi o jednoj regulisanoj i prihvaćenoj imovini", kaže David Veselinović iz menjačnice "Kripto 12".

"Posle puno godina nekog nedefinisanog statusa celog tržišta konačno postoje firme koje imaju zvanično dozvolu da posluju sa digitalnom imovinom i mislim da je to dobar signal za ljude koji razmišljaju da se bave digitalnom imovinom kao i za fireme", rekao je Matanović.

Nakon što je prošle godine izgubljeno više od dva biliona dolara investiranih u kriptovalute, stručnjaci su oprezni u prognozama za ovu godinu.

"Ove godine treba svakom tipu investicija pristupati sa malo više pažnje nego što je to slučaj u nekim godina kada izgleda da je sve dobro i sve raste", kaže Matanović.

"Najčešće se prave greške tako što stavljaju novac u nešto što su čuli da je dobro. Bitkoin i cela ta kriptomanija je zanimljiv primer. Tanka je granica između investiranja i kockanja", rekao je Dušan Uzelac, urednik portala "Kamatica".

Iz Svetskog ekonosmkog foruma ocenjuju da će kriptografija i blokčejn tehnologija, na kojima se zasnivaju kriptovalute, u budućnosti biti sastavni deo privrede, a da velike svetske banke i kompanije za finansijske usluge već rade na njihovoj primeni.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike