Koridor na tri Morave, start kod Kruševca

Pola miliona ljudi, ali i 21.000 malih i srednjih preduzeća, 10 slobodnih zona – svi oni godinama čekaju bolju saobraćajnicu, auto-put koji će im olakšati poslovanje. 

Potpisivanjem ugovora za Moravski koridor svi su za dobar korak bliže cilju.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja, građevine i infrastrukture Aleksandra Damnjanović rekla je da se radi se o prvom srpskom koridoru.

"Kada pogledate razvoju mapu Srbije, tranzitnu mapu, mrežu puteva, vidi se da taj deo Srbije nije baš bio pokriven adekvatnim putevima", rekla je Damnjanovićeva.

Kaže da je to privi srpski koridor čijim izgradnjom će biti ostvarena direktna veza izmežu dva evropska koridora.

Ističe da je potpisan je ugovor, a sledeće korak je da počnu radovi, a to će biti 15. decembra, sledeće nedelje će zvanično započeti radovi na izgradnji Moravskog koridora.

"Stav ovog Ministarstva je za sve projekte da izgradnja može početi samo tamo gde su u potpunosti rešeni svi zakonom propisani uslovi", rekla je državna sekretarka.

Radovi počinju kod Kruševca, između dve buduće petlje – Kruševac-Istok i Kruševac-Zapad.

Prema njenim rečima, na tom potezu su rešeni imovinsko-pravni odnosi i izdata su potrebna akta za izgradnju.

Damnjanovićeva kaže da se radi o višegodišnjoj realizaciji projketa, a apsolutni rok za završetak svih radova je četiri godine.

"Lokalne samouprave na trasi budućeg koridora imale su vrlo značajnu i kvalitetnu ulogu u fazi kada je pripreman planski dokument. Svim građanima koji su stanovnici tih naseljenih mesta bila je data mogućnost da daju svoje sugestije i primedbe ", rekla je Damnjanovićeva.

Kako kaže većina tih sugestija je usvojena, a odnosile su se na trasu puta.

Članovi planskih komisija su svakodnevno razgovarali sa građanima, i gde god je to moglo izašlo se u susret građanima, kaže ona.

"Ne možete zadovoljiti svaki pojedinačni interes, ali ključne primedbe smo ispoštovali", istakla je državna sekretarka.

Kruševac rešio imovinsko-prvne odnose

Na teritoriji grada Kruševca skoro da su u potpunosti rešeni svi imovinsko-pravni odnosi.

"Mogla bih da pohvalim Kruševac jer je u rokovima i zakonito donosio prvostepena rešenja koja su uslov za izdavanje građevisnkih dozvola", kaže Damnjanovićeva.

"Svi mi iz Ministarstva imamo svakodnevnu komunikaciju i pomažemo tamo gde možemo", rekla je Damnjanovićeva.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović je rekla za RTS da je eksproprijacija počela da se radi u aprilu i završena je na svih 1.700 parcela koliko zauzima auto-put kroz opštinu.

Ostalo je da se urade naknadne procene što se tiče kultura i drugih objekata koji se nalaze na parelama. Biće podignut kamp za ljude i tehničku operativu.

"Odradili smo ekspropijaciju za kamp koji ima skoro 27 hektara. U pitanju su bile 174 parcele i to je završeno. Ostaje da se odradi deo koji se odnose na useve", rekla je gradonačelnica Kruševca.

Uposliće se građevinska i putna operativa 

Kako kaže, uposliće se građevinska i putna operativa kao i ugostitelji i svi koji mogu da nađu benefit u tom projektu.

Prema rečima Palurovićeve, od auto-puta Kruševac dobija to što će biti povezan sa koridorima 10 i 11 i centralnim delom Srbije.

"Inostrane firme će imati priliku da proizuvodnju prošire, biće atraktivni za strane investitore a mala i srednja preduzeća kojih ima oko 4.500 biće u prilici da nude brže svoje proizvode i usluge", rekla je gradonačelnica.

Od 112 kilometara budućeg auto-puta, 21 se nalazi na području Kruševca, planirana su dva mosta, dve petlje sa naplatnim rampama i jedan nadvožnjak.

Složenost poduhvata

Na budućem Moravskom koridoru nema tunela, ali ima 78 mostova i na desetine petlji.

Državna sekretarka kaže da je u pitanju ravničarski put, jer ide dolinama tri Morave, veoma je zahtevan zbog gerografskog položaja – Zapadne Morave u najvećem delu.

Podseća da su 2014. godine bile velike poplave i hidrološka suituacija je bitno izmenjena i to je naložilo naročito na središnjem delu, na deonici dva koja ide od Kruševca do Adrana, oko 54 kilometara, velike projektantske izmene.

Složenost poduhvata je u izvođenju hidrotehničkih radova, regulacionih radova na rečnim koritima. Utvrđeno je da je to u dužini od 68 kilometara.

"Kada tome dodatne izgradnju telekomunikacijinih obejkata, postavljanju uređaja jer se radi o digitalnom koridoru – tri u jedan, biće primenjene nove tehnologije", kaže ona.

Konzorijum koji je izabran, važi za repsektibilnu kompaniju.

Ukupna vrednost je 745 miliona evra uz dodaznih 20 odsto za nepredviđene troškove tokom gradnje.

To je uobičajena klauzula, kaže Damnjanovićeva, navodeći kao primer – otklanjanje posledica poplava, zemljotresa, pojave klizišta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike