Kako u krizi „plivaju“ mala i srednja preduzeća

Posle teškoća koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa, mala i srednja preduzeća bore se sa izazovima koje je u poslovanje unela ukrajinsko-ruska kriza.

Nedavno je vlada usvojila mere kako bi pomogla domaćim preduzećima koja su usmerena na tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije, međutim i druga trpe posledice krize.

Pomoćnik ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je, gostujući u Dnenviku RTS-a, da su mala i srednja preduzeća u Srbiji imala težak perid tokom kovid krize, sada je došla situacija koja se na njih reflektuje kroz cenu energenata.

Prema njenim rečima, važno je da Vlada Srbije prati situaciju i reagauje merama i to će raditi u budućnosti.

"U toku kovida blagovremenim merama uspeli smo da sačuvano mala i srednja preduzeća i zaposlenost. Od 16. marta do 5. aprila 2020. imali pad od 20.000 zaposlenih, taj trend uspeli smo da preokrenemo, do kraja maja vratili smo zaposlenost, na kraju godine mala i srednja preduzeća u 2020. zabeležila su rast sva tri bitna parametra – i zaposlenost i broja preduzeća, i bruto dodate vrednosti, bio je usporen zbog okolnosti tokom kovida ali i u toj kriznoj godini ostvarili su dobre rezultate", kaže Obradović Jovanović.

Podrška za preduzeća

Objašnjava da kao što je bila situacija i u kovid krizi, sada se prati situacija i gleda se koji su to sektori koji su najpogođeniji, u vreme kovid krize reagovalo se posebno za sektor turizma, saobraćaja, ugostiteljstva.

U ovom trentuku se vodi računa o obezbeđivanju energenata, i adekvatnih cena koje naša privreda može da izdrži, to je glavni fkus, ako bude potrebe za specifičnim merama i u tom pravcu će se reagovati, dodaje ona.

Krediti za nabavku polovne opreme

U prethodnom periodu je puno urađeno na programima podrške koji se svake godine sprovode sa sve više sredstava. Postoji poseban sajt Ministarstva privrede gde su infomacije o svim vidovima podrške, svih organa države, kaže Obradović Jovanović.

Podvlači da je Ministarstvo privrede jedan od najvećih davalaca podrške, programi su usmereni na početnike, žene i mlade, tu je i podrška razvoju poslovanja, u prerađivačkoj industriji.

"Trenutno je u toku najvažniji program – podršaka za nabavku opreme, ove godine imamo dodatna sredstva – 10 miliona evra od EU, tako da sa 3,1 milijardu dinara očekujemo da ćemo najmanje četiri puta više investicija podržati", ukazala je.

Koncept je jednostavan – deo su bespovratna sredstva, u ovom slučaju 25 odsto, 5 odsto je sopstveno učešće korisnika, a ostatak je povoljni kredit banaka ili lizing kuća koje učestvuju u programu. 

Nova strategija razvoja malih i srednjih preduzeća 

Pomoćnik ministra privrede napominje da su 99,9 odsto svih preduzeća u Srbiji su mala i srednja preduzeća, zapošljavaju oko dve trećine nefinansijskog sektora.

"Ove godine radimo novu strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća. Radili smo analizu u prethodnom petogodišnjem periodu, od 2015. do 2020. šta se dešavalo sa sektorom malih i srednjih preduzeća – da li raste, zadovoljni smo rezultatima, sektor raste, uvećan je za četvrtinu, petinu, zavisno koji parametara koje gledamo, broj je porastao za 25 odsto, zaposlenost za 20 odsto, BDV za 60 odsto", kaže Obradović Jovanović.

Smatra da je "Otvoreni Balkan" još jedna šansa za mala i srednja preduzeća, regionalno povezivanje je je važno, prvi izvoz se logično dešava na okolna tržišta, važno je da postoji što manje barijera, suštinski može da dovede do povećanja konkurentnosti. 

O IT sektoru

Većina IT firmi spada u grupu MSP, to su sektori za koje očekujemo da budu nosioci razvoja, najveća vrednost nastaje u građevini i u prerađivačkoj industriji, i to u prehrmbenoj, podvukla je ona.

Važno je, kako kaže, da podrška ovom sektoru u budućnosti raste.

Odgovarajući na pitanje da li su zarade počele da sustižu javni sektor, ona kaže da jesu, ne tempom koji bi svi voleli, pogotovo u delatnostima IT, pitanje radne snage je glavni problem.

U doba kovid krize, broj zapsolenih na neodređeno vreme se konstantno povećava, dodaje Obradović Jovanović.

Migracije su izazov 

Migracije su dosta izazovne za našu zemlju, jedno istraživanje je pokazalo da svaki 5. stanovnik rođen na Zapdnom Balkanu živi u inistranstvu, kod nas ima povranti trend, digitalizacija tu pruža velike mogućnosti, rekla je pomoćnik ministra.

Možete iz Srbije da radite za bilo koju svetsku kompaniju, kaže Oradović Jovnaović.

"Migraciju ne treba shvatiti kao negativnu, treba da postoji razmena, da postoji želja da se živi u svojoj zemlji i da se vrate sa novim iskustvima, a bitno je da postoje adekvatni uslovi da što više maladih bira svoju zemlju kao svoje mesto života", zaključila je Obradović Jovanović.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike