Još jedan kolosek od Stalaća do Đunisa – uskoro početak izgradnje brze pruge od Beograda do Niša

Pruga od Stalaća do Đunisa je jedina jednokolosečna, na celom pravcu od Beograda do Niša. Zato će se graditi još jedan kolosek dužine 17 kilometara i tunel od 3,2 kilometra. To će omogućiti brzine do 160 kilometara na sat.

"Reč je zaista o veoma složenom objektu, najsloženijem objektu na ovoj deonici pruge i praktično se krenulo od onoga što je najteže da se uradi", kaže Nenad Stanisavljević, pi-ar "Infrastrukture železnica".

Stalać je u bivšoj Jugoslaviji bio prepoznatljiv po železničkoj stanici. I sada ovuda prođe polovina železničkog transporta kroz Srbiju.

"Planirano je da čak 40 odsto ove deonice čine mostovi i tuneli. Ovde će se prema najavama graditi šest tunela i pet mostova.

Za nerazvijenu opštinu Ćićevac, gde će se pruga graditi, ovo će značiti mnogo.

"Očekujemo još brži transport roba i usluga i ljudi, a očekujemo i dolazak nekih novih investicija, s obzirom da kod nas može da se aktivira i taj industrijski kolosek", kaže Mirjana Krkić, predsednica opštine Ćićevac.

"Osim što povezuje važne gradove, ona povezuje i zaleđa tih gradova, sa interesantnim turističkim atrakcijama, tako da će brže i udobnije stići do tih destinacija", kaže prof. dr Boban Stojanović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu.

Prva fazu radova finansira država sa 40 miliona evra.

"Koridor 10 i putnički i železnički, je najvažniji koridor na celom Balkanu, on spaja Bliski istok sa Srednjom i Zapadnom Evropom. Mi moramo da obezbedimo kvalitetniju frekvenciju tim prugama", kaže Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ova pruga poslednji put je rekonstruisana 1967. godine. Očekuje se da radovi počnu na proleće, a rok za završetak je 30 meseci.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар