Jagodini su od đurana ostali samo Dani komedije – zašto je propala najveća farma na Balkanu

Na farmi u Bagrdanu kod Jagodine ove godine u tovu je bilo 2.000 ćuraka. Količine se iz godine u godinu smanjuju, a problema u proizvodnji je sve više, kaže vlasnik farme koji je u tom poslu 33 godine.

"Opšti problem su, ne postoji klanica za klanje ćuraka u Srbiji, ne postoji kontinuirana proizvodnja koja bi to mogla da otkupljuje ili da organizuje tov, sve se svodi na ličnu mogućnost i na sopstvene sposobnosti", ističe Zoran Milojević, vlasnik farme ćuraka.

Jedini vlasnik farme ćuraka u Pomoravskom okrugu, u sezoni prodaje i ćuriće do četiri nedelje starosti koje kupuju mali proizvođači. Rad na farmi zahteva veliku organizaciju od nabavke hrane, preko uzgoja do plasmana finalnog proizvoda. Posao je, kaže, učio u velikom sistemu.

"Jagodina je tradicionalno imala svoju farmu, imala je roditeljski reprocentar jedinstven na Balkanu, imala je klanicu sa izvoznim brojem 001, kasnije ti objekti su rasprodati, izgubio se smisao proizvodnje ćurećeg mesa tako da u tim objektima vi već 20 godina nemate proizvodnju ćurećeg mesa", ukazuje Milojević.

Ćuretina na jelovniku Titovog kuvara

Sa farme tadašnjeg Agroindustrijskog kombinata godišnje se izvozilo 700.000 ćuraka. Ćurećim mesom snabdevali su se sindikati, diplomatska predstavništva u našoj zemlji, ali i restoran SIV-a gde je Titov kuvar imao jedinstven jelovnik od ćurećeg belog mesa.

Danas se domaće ćureće meso prodaje sporadično na pijacama i u trgovinama. Za velike trgovinske lance nema dovoljnih količina pa se ćuretina uvozi."

"Ja se nadam da ću iduće godine moći da napravim jednu manju klanicu za sopstvene potrebe da se praktično pospeši prodaja preko maloprodaje što je po meni jedini način jer više nema ko da kupi celu ćurku, zato što system života je sasvim drugačiji, finalni proizvod svima treba", očekuje Milojević.

Kilogram ćuretine je 450 dinara pa za celu ćurku treba izdvojiti više od 5.000 dinara. Sopstvenu preradu i manja pakovanja ovaj farmer vidi kao budućnost svoje proizvodnje. Do tada će Jagodinci ćurku uglavnom viđati jednom godišnje, kada se na Danima komedije dodeljuje statueta ćurana.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар