IPA fondovi i EBRD za razvoj malih i srednjih preduzeća

Cilj je da se koordiniranim pristupom fondova EU (IPA 2018) i EBRD unapredi pristupačnost kredita koje EBRD obezbeđuje za razvoj malih i srednjih preduzeća, a zbog lokalnog ekonomskog razvoja.

Jadranka Joksimović je saglasna sa potrebom efikasnog modela kombinovanja bespovratnih IPA sredstava i zajmova EBRD, uz napomenu da bi iznos bespovratnih sredstava EK za Srbiju trebalo da bude i veći.

Takođe, naglašena je neophodnost dalje saradnje u realizaciji projekata iz oblasti energetske efikasnosti. Ministarka je ukazala na važnost tih projekata, a njena inicijativa prepoznata je i podržana od međunarodnih finansijskih institucija i EK.

Joksimovićeva je informisala Berga da su Ministarstvo za evropske integracije i Razvojna agencija Srbije potpisale Memorandum o saradnji vezan za koordinaciju aktivnosti i nalaženja finansijskih izvora za projekte na lokalu, i to kroz mrežu regionalnih razvojnih agencija. To će, kako je objasnila, doprineti boljem prepoznavanju potreba malih i srednjih preduzeća na lokalnom nivou.

Direktor predstavništva EBRD Danijel Berg precizirao je da se sredstva opredeljena za regionalne incijative, u značajnoj meri izdvajaju za potrebe Srbije, što dokazuje kapacitete institucija naše države u odnosu na region.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike