IBM Global Biznis Servis: Srbija lider po broju otvorenih radnih mesta

Takođe, po kriterijumu broja kreiranih novih radnih mesta u odnosu na broj projekata koji su u 2016. godini započeli sa realizacijom, Srbija je zauzela visoko peto mesto među evropskim zemljama, ispred Mađarske, Češke, Rumunije, Francuske, Poljske, a 13. mesto među ostalim državama sveta.

Kako je saopšteno, "IBM Global Biznis Servis" već nekoliko godina unazad analizira aktivnosti na polju ulaganja u Srbiju, a ovo je do sada najbolji rezultat koji je Srbija ostvarila i predstavlja porast od skoro 40 odsto u odnosu na 2015. godinu.

V. d. direktora RAS Radoš Gazdić ocenio je da je ovakav rezultat posledica višegodišnjeg rada, velikih napora i odricanja, ali, što je najvažnije, sinhronizovanog zalaganja svih relevantnih institucija, počev od Vlade Srbije, Ministarstva privrede, RAS, lokalnih samouprava i potencijalnih investitora. 

"Do sada su nas najčešće naši vrhunski sportisti u različitim disciplinama radovali rezultatima, sada smo i u disciplini privlačenja investicija u samom svetskom vrhu. Ovakav rezultat Srbiju sigurno visoko pozicionira i u budućnosti na mapi investitora i mnogo govori o posvećenosti i predanosti ljudi koji rade na investicionim projektima u Vladi i RAS", istakao je Gazdić.

Kako se navodi u saopštenju, u prošloj godini, kroz projekte koje RAS administrira realizovana su 22 investiciona ugovora, koja će u narednom periodu doneti oko 240 miliona evra investicija i otvoriti više od 17.000 radnih mesta, što je rekord u poslednjih deset godina. 

RAS je u toku ove godine realizovala 16 ugovora koji će generisati više od 154 miliona evra ulaganja i omogućiti otvaranje 7.000 novih radnih mesta. 

Trenutno RAS radi sa 50 potencijalnih investitora, čijom bi odlukom da investiraju u Srbiju bile realizovane investicije vrednosti od oko milijardu evra i novih 20.000 radnih mesta. 

Najveći broj projekata je iz automobilske industrije, ali je veliko interesovanje i za elektronsku i mašinsku industriju kao i industriju tekstila i poljoprivredu. 

Prema podacima Narodne banke Srbije od 2007. godine Srbija je privukla ukupno oko 22 milijarde evra ulaganja, prošle godine zabeležila je priliv od oko 2,1 milijarde evra, a za prvih šest meseci 2017. godine Srbija je zabeležila oko milijardu evra direktnih stranih ulaganja. 

Najveći broj investicija dolazi iz zemalja Zapadne Evrope, ali i Bliskog i Dalekog istoka, SAD, Azije. 

Navodi se da su napori i angažman na privlačenju novih investicija dobili podršku i u novom izveštaju "Ernst&Jang", gde je Srbija zauzela 6. mesto među evropskim zemljama, po kriterijumu otvorenih mesta kao rezultat privlačenja stranih direktnih investicija. 

Srbija je za svoj napredak dobila i pozitivne ocene u najnovijem izveštaju "FD Intelidžens" i u konkurenciji od 94 zemlje sveta, zauzela prvo mesto po indeksu performansi grinfild direktnih stranih investicija. 

Navedeno je da je Srbija u 2016. godini privukla 12 puta više grinfild direktnih stranih ulaganja nego što bi se očekivalo za ekonomiju te veličine.

Kako je saopšteno, najčećše spominjani razlozi za investiranje u Srbiji su prvenstveno politička i ekonomska stabilnost, jedinstven set sporazuma o slobodnoj trgovini (EU, SAD, Carinska unija Rusije, Belorusije i Kazahstana, EFTA, CEFTA, Turska) i tržište od 1,2 milijarde potrošača srpskih proizvoda, 14 slobodnih zona, poreske olakšice, povoljna geografska lokacija, obrazovana, kvalifikovana i konkuretna radna snaga, konkurentni operativni troškovi i drugo.

Tome u prilog, dodaje se, govori veliki broj kompanija koje već posluju u Srbiji, a koje su kroz nove projekte više puta reinvestirale.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike