Hrvatska poljoprivreda desetkovana po ulasku u EU, njihovo iskustvo može pomoći Srbiji

Više od 40 odsto poljoprivrednih gazdinstava nakon ulaska Hravtske u EU je ugašeno. Samo uporni i oni koji su ozbiljno shvatili ovaj sektor privrede danas posluju.

Igor Rešetar se od 1992. bavi proizvodnjom mleka, koja je najviše pogođena u Hrvatskoj, nakon korišćenja pomoći iz fondova, uvećao je proizvodnju ali se i dalje bori za opstanak.

"Ja zadnjih 20 godina konstantno imam nekakva zaduženja i konstantno nekakva sufinanciranja jer praktički sve te projekte gdje Evropa daje novac morate sve sami isfinacirati, doslovce ono 100 posto i tek onda dobijate nekakav povrat", priča Igor Rešetar.

Damir Mesarić iz Belice bavi se proizvodnjom merkantilnog krompira, beleži uspeh i zadovoljan je u proizvodnji koju su unapredili sredstvima iz fondova EU.

"S prva je to bilo jako teško i bilo je jako komplicirano, rijetki su se odlučivali na takav posao, danas je to, ja bih rekao, uhodani posao", navodi Damir.

Nemilosrdno tržište 

Evropsko tržište je nemilosrdno i ne prašta greške, zato je veoma važno da svako ko uđe u trku maksimalno uloži i znanje i trud da bi pratio konkurenciju.

"Mislim da je članstvo u EU sjajna prilika za pobjednike i ono pomaže onima koji su dobri da budu još bolji. Ne smiju se zaboraviti niti gubitnici, postoje mjere kojima se može pomoći takvim poljoprivrednim proizvođačima i da se njihove aktivnosti nekako privedu kraju", ukazuje Ružica Gelo, bivša članica pregovaračke grupe.

Da biste ušli u trku i iskoristili sredstva iz pretpristupnih fondova, savet koji dolazi iz komšiluka je obavezno korišćenje usluga konsultanata, jer bez njih i njihovog iskustva, minimalna greška i propust prilikom apliciranja, može da vas košta celog projekta i finansija.

"Ja razumijem da su njihove tarife za poljoprivredne proizvođače možda visoke, ali i njihove uspuge se po pravilu sufinaciraju iz predpristupnih i postpristupnih fondova tako da se trošak izrade projekta deli između proizvođača i fondova EU", dodaje Ružica Gelo.

Iskustva poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj govore da korišćenje sredstava EU fondova pomaže u unapređenju poljoprivrede, ali isto tako nose sa sobom određena pravila i obaveze koji moraju da se ispoštuju ukoliko želite da opstanete i da se pozicionirate na tržištu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар