Gradnja tunela kroz Frušku Goru, najteža deonica brze pruge

U pitanju je prva faza srednje deonice "brze" pruge Beograd-Budimpešta, koja podrazumeva izgradnju vijadukta i tunela "Čortanovci".

Druga faza radova na ovoj deonici obuhvata rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog koloseka, odnosno radove na otvorenoj pruzi, u dužini od 40 kilometara.

Nakon završene eksproprijacije zemljišta i prenamene šumskog u građevinsko zemljište, na teritoriji nacionalnog parka Fruška Gora, izvođač je započeo krčenje terena i seču šume.

Nakon toga su stvoreni uslovi da se započne s radovima na toj deonici pruge od Beograda do državne granice s Mađarskom.

"Brzina kretanja vozila od 200 kilometara na sat. Biće ograđena, neće biti prelaza preko pruge, biće podvožnjaci i nadvožnjaci tako da će vozovi neometano ići svojom brzinom koju će imati zacrtanu", kaže direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

Pripremni radovi su podrazumevali izgradnju kampa, geodetska obeležavanja i izgradnju puta, koji povezuje ulazni i izlazni portal budućeg tunela.

"Mi moramo za tunel i vijadukt da kompletno izgradimo 80 kilometara šipova. Moraju da uđu u zemlju na Fruškoj Gori, odnosno dve i po hiljade komada i ti radovi su već krenuli", navodi Mansurbek Sultanov, prvi zamenik direktora "RŽD Internešnel" u Srbiji.

Inače, ova deonica je po svim karakteristikama, topografskim, geotehničkim, hidrotehničkim, prostornim, urbanističkim i ekološkim, najteža i najsloženija deonica pruge od Beograda do državne granice sa Mađarskom.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike