Najbrže vesti u Srbiji

Firme koje kasne izgubiće subvencije i direktore (VIDEO)

Ministarka gradjevine, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mhajlović najavila je danas da će firmama koje kasne s radovima i ne povlače na vreme ugovorene kredite biti ukinute subvencije.

„Kompanije koje se finansiraju stranim kreditima dužne su da svakog 20. u mesecu podnose izveštaje o radovima i povučenim kreditima“, rekla je Mihajlović na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da će za kompanije koje za jednu godinu naprave tri puta prekršaj u povlačenju kredita tražiti razrešenje direktora.

Srbija je, kako je rekla ministarka, ugovorila kredite s Kinom i Rusijom ukupne vrednosti 2,44 milijarde evra, od čega je za saobraćajnu infrastrukturu namenjeno 1,44 milijarde evra.

Mihajlović je rekla da se radovi na infrastrukturnim projektima koje grade kineske firme odvijaju prema ugovorenim rokovima.

Ona je najavila početak izgradnje deonica autoputa Surčin-Obrenovac za 1. mart, koja treba da bude završena do nevembra 2019, godine, kao i početak modernizacije pruge Beograd Budimpešta na deonici Stara Pazova-Novi Sad.

„Deonicu autoputa Surčin-Obrenovac od drugih razlikuje to što je sva projektno-tehnička dokumentacija spremna i obezbedjeno finansiranje, obavljena je ekspropijacija na delu oko mosta, a ostatak će biti gotov do aprila. Ta deonica će kada kineska kompanija Šandong u novembru završi taj deo puta na Koridoru 11 autoputem povezati Obrenovac sa Preljinom“, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da će praksa ubuduće biti da se za odredjeni projekat obezbedi dokumentacija pre nego što počne gradnja.

Kako je navela, od ruskog kredita za infrastrukturu od 941 miliona evra, zajedno sa učešćem Srbije, do sada su ugovoreni poslovi za oko 700 miliona.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike