Evropa bije bitku s inflacijom, najviša u Mađarskoj – šta Francuska nudi građanima

Stratezi Evropske centralne banke mesecima biju bitku s visokom inflacijom od koje, kažu, korist imaju samo kompanje. Francuska vlada je postigla dogovor s vodećim lancima supermarketa, naredna tri meseca nudiće građanima takozvane antiinflacijske potrošačke korpe.

"Maloprodajne firme pristale su da kupcima ponude najniže moguće cene u periodu od tri meseca, za artikle koje će same odabrati. Očekuje se da će ti popusti trgovce koštati stotine miliona evra", ističe Bruno Le Mer, ministar finansija Francuske.

Nemačka, Britanija, Italija i druge evropske ekonomije takođe prave strategiju obuzdavanja cena. Najvišu inflaciju u Evropi trenutno ima Mađarska – 25 odsto.

"Sve je drastično poskupelo, ne dvostruko već četvorostruko, posebno mleko i mlečni proizvodi. I povrće je skupo", upozoravaju građani Budimpešte.

Mađarski ekonomisti veruju da je dostignut vrhunac inflatornog pritiska i da sledi postepeni povratak na jednocifrenu inflaciju, ako vlada i trgovci preduzmu adekvatne mere.

"Energetska kriza znatno je uticala na rast inflacije, jer uvozimo energente i morali smo da ih plaćamo po znatno višim cenama. Takođe, zbog kovida smo imali i smanjenu aktivnost industrijskog sektora, slabljenje forinte. Trgovci moraju da primene drugačiju strategiju. Konkurencija je velika i neki su već odlučili da snize cene hrane", objašnjava Peter Virovaz, ekonomski analitičar.

U poređenju s inflacijom u Argentini od 98 odsto i Turskoj 55 procenata, Evrozona se dobro drži sa svojih osam i po procenata.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike