EU i Rusija nadaju se rešenju sa Kijevom oko gasa

Rusija i Evropska unija danas su izrazili nadu da će se sa Ukrajinom naći rešenje koje će omogućiti produženje sadašnjeg ugovora o tranzitu ruskog gasa ka Evropi preko ukrajinske teritorije.

„Rusija je spremna da nastavi tranzit gasa preko Ukrajine i osigura isporuke evropskim korisnicima. Mi smo spremni da produžimo taj ugovor po sadašnjim uslovima“, rekao je ruski ministar energetike  Aleksandar Novak posle sastanka sa evropskim komesarom za energetiku Slovakom Marošom Šefčovićem.

Šefčović je rekao da EU ocenjuje da nije potreban plan B zato što su uvek nalažena konstruktivna rešenja.

Sporazum o tranzitu gasa između Rusije i Ukrajine ističe krajem 2019. godine i dve zemlje koje su u zategnutim odnosima ne uspevaju da se dogovore oko njegovog produženja.

Krajem 2019. godine treba da počnu sa radom dva gasovoda, nemačko-ruski gasovod Severni tok dva i tursko-ruski gasovod Turski tok, koji treba da zaobiđu teritoriju Ukrajine. Time će Kijev ostati bez značajnog finansijskog izvora i bitnog oružja naspram Rusije.

SAD, koje se žestoko protive projektu Severnu tok dva, prete sankcijama. Taj stav podržava novi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je krajem maja tražio nove američke sankcije protiv Rusije.

Moskva se nada da će nove ukrajinske vlasti imati pragmatičan pristup kada je reč o tranzitu gasa preko njihove teritorije posle 2019. godine, rekao je danas Novak i ocenio neprihvatljivim američke sankcije.

On je rekao da pregovori mogu da uspeju samo ako dve strane traže kompromis.

Ruski ministar je ipak rekao da ti trostrani pregovori neće biti održani pre sredine septembra, odnosno posle ukrajinskih parlamentarnih izbora predviđenih ovog leta.

Izvršni direktor ukrajinske gasne kompanije Naftogas Jurij Vitrenko je odmah reagovao preko Fejsbuka na Novakove reči i optužio Moskvu da namerno odlaže pregovore.

On je rekao da izgleda da Rusija računa na pregovarače koji će izdati Ukrajinu.

„Ona pokušava istovremeno da prevari Ukrajinu i Evropu“, dodao je on.

Ocenivši da sadašnji ugovor o tranzitu nije u interesu Kijeva Vitrenko je upozorio EU da treba da se pripremi da bude bez novog ugovora o tranzitu od iduće godine.

Posle niza gasnih ratova između Rusije i Ukrajine koji su doveli do poremećaja snabdevaja Evrope tokom 2000-itih, obim gasa koji ide preko Ukrajine već je znatno smanjen otvaranjem 2011. gasovoda Severni tok jedan koji povezuje Rusiju sa Nemačkom preko Baltika.

Rusija je, međutim, više puta rekla da je spremna da nastavi izvoz gasa preko Ukrajine čak i kad počnu da rade dva nova gasovoda.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike