EPS oborio dnevni rekord u prodaji struje na slobodnom tržištu

Samo u tri dana marta EPS je u prodaji električne energije na slobodnom tržištu u plusu za 8,8 miliona evra, saopštio je EPS.

I u februaru je EPS bio izvoznik struje i u plusu je za više od 21 milion evra u izvozu električne energije. Republika Srbija je ovih dana najveći neto izvoznik električne energije u regionu jugoistočne Evrope.

Kako se navodi u saopštenju, rekordi su zabeleženi i u hidro sektoru. Hidroelektrana "Zvornik" ostvarila je 2. marta novi apsolutni rekord u dnevnoj proizvodnji električne energije od 2.923 megavat-časa.

Najboljim dnevnim rezultatom u 68 godina dugoj istoriji ove drinske hidroelektrane za pet megavat-časova je nadmašen prethodni rekord postignut 23. decembra 2022. godine, dodaje se u saopštenju.

Jedna od najstarijih hidroelektrana "Elektroprivrede Srbije" nastavila je da obara rekorde u proizvodnji zahvaljujući obnovljenim agregatima i opremi, ističe se u saopštenju.

HE "Zvornik" potpuno je revitalizovana u periodu od 2016. do 2020. godine i niz rekorda od završetka tog posla potvrda je kvalitetno i uspešno obavljenih radova. Na agregatima je kompletno zamenjena glavna elektro-mašinska oprema.

Ugrađene su potpuno nove trubine, generatori, blok-transformatori, razvodna postrojenja 110 kV, sistem upravljanja i zaštita, kao i ostali pomoćni sistemi.

Snaga HE "Zvornik" revitalizacijom je povećana za dodatnih 30 megavata i sada iznosi ukupno 126 megavata.

Revitalizacija je doprinela i manjim troškovima održavanja, značajno je unapređen ekološki aspekt uz dodatno očuvanje životne sredine, a radni vek ove hidroelektrane produžen je za novih 40 godina.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike