Energetski skauti ulaze u srpske firme – koji zadatak će imati

Zadatak energetskih skauta je da svoje kompanije podstaknu na energetski efikasniji rad, utvrđujući mesta gde mogu da se naprave najveće uštede energije i smanji emisija ugljen-dioksida.

Obučavaju se da nađu rešenja ne samo za proizvodne procese, već i grejanje i hlađenje radnog prostora kako bi prljave energente zamenili čistim, ali i podižu ekološku svest zaposlenih.

"Prilagođen kompanijama, program jača zaštitu prirode i smanjuje troškove preduzeća, pokazujući tako da privreda i zaštita zivotne sredine mogu ići ruku pod ruku. Finansirani od nemačkog Ministarstva životne sredine, energetski skauti pridružuju se širokoj saradnji Nemačke i Srbije kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", kaže Ana Kristin Piplica, Odeljenje za privredu Nemačke ambasade u Beogradu.

Srbija je podržala "Zeleni dogovor i agendu Unije", pa se od stručnjaka očekuje da te poslove ubrzaju, jer naša privreda troši najmanje pet puta više energije od evropskog proseka.

"Srbija je na dobrom putu da razvije novi ekonomski model zasnovan na zelenom rastu kroz intenzivnije sprovođenje digitalizacije, cirkularne ekonomije, razvoj inovativnih pristupa dekarbonizacije i većoj upotrebi obnovljivih izvora", navodi Frank Aleter, direktor Nemačko-srpske privredne komore.

"Mogućnost koju će oni ovde dobiti, a to je razmena znanja i iskustava, što će postati energetski skauti. To je nešto što je preko potrebno Srbiji i gotovo smo sigurni da ćemo njihovo znanje i iskustvo koje budi stekli moći adekvatno da primenimo", ističe Sandra Dokić, pomoćnica ministarke životne sredine Srbije.

Za projekat "Young Energy Europe" Nemačko-srpska privredna komore krajem sedmice objavila je prvi oglas da naša preduzeća prijave kandidate za obuku. Program za energetske skaute trajaće do 2024., a prva obuka počeće u oktobru.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар