Ekonomisti smatraju da novac od koncesije beogradskog aerodroma ne sme da ode u potrošnju

Ekonomisti su danas ocenili da Vlada Srbije nikako ne sme da za potrošnju iskoristi oko 420 miliona evra, koliko će dobiti od koncesionara beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, već da taj novac upotrebi za investicije.

Ekonomista Stojan Stamenković rekao je danas na konferenciji za novinare povodom predstavljanja novog broja časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT) da ne bi smela da se ponovi situacija iz 1996. godine kada je prodata kompanija Telekom Srbija i novac potrošen za kratkoročne potrebe.

„Taj novac koji se dobije od koncesionara treba investirati, ali je problem što država nema spremnih projekata“, rekao je Stamenković.

Saradnik MAT-a Miladin Kovačević smatra da bi Vlada Srbije novcem od koncesije trebalo da formira garancijski fond za vreme kada se finansijske okolnosti u svetu pogoršaju i kada kamate na kredite više ne budu niske kao sada.

„Taj fond bi bio neka vrsta sigurnosti za vreme kada novčane pozajmice više neće biti jeftine“, rekao je Kovačević.

Vlada Srbije je pre nekoliko dana objavila da je za koncesionara beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ izabrala francusku kompaniju Vensin erports koja je ponudila jednokratnu isplatu od 501 milion evra od čega će se 83 miliona isplatiti akcionarima a ostatak od 418 miliona pripada budžetu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike