Efektiva premijerki i predsedniku: Da se reše problemi koji onemogućavaju normalan život

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva predložilo je danas u otvorenom pismu premijerki Srbije Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću da se reše problemi „koji onemogućavaju normalan život građana“, kao što je kredit u švajcarskim francima „koji opterećuje 20.000 porodica u Srbiji“.

Efektiva predlaže da se „trenutno obustave svi postupci izvršenja gde su poverioci banke i komunalna preduzeća, dok se ne reše prethodna pitanja i utvrde stvarna dugovanja dužnika, zasnovana na primeni odgovarajućih zakonskih propisa“.

„Naročito da se odmah obustave izvršenja, po bilo kom osnovu, na nekretninama koje služe kao jedini dom dužnika“, navodi se u ovim predlozima mera, kojih je navedeno deset.

Predlaže se da se hitno donese Zakon o ličnom bankrotstvu, „koji će biti pravičan i koji će sprečiti propast dužnika, u okviru kog bi bile uvedene socijalne karte i imovinski cenzus“. 

Takođe, predlaže se da se „hitno i pravično izmeni Zakon o izvršenju i obezbeđenju, tako da on prestane da tretira dužnika i članove njegove porodice kao kriminalce i lak plen poverilaca i izvršitelja“.

Efektiva predlaže i da „sva komunalna preduzeća u Srbiji redefinišu svoje cene i umere ih prema stvarnim troškovima koje imaju“, kao i da se smanje akcize na gorivo i na taj način utiče na cene koje su usko vezane za cenu goriva.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike