Dva nova investiciona fonda u Srbiji

Pre svetske ekonomske krize u Srbiji je za kratko vreme osnovano desetak investicionih fondova. Osnovni novčani ulog je bio hiljadu dinara. Neki su odmah počeli da ostvaruju profit a neki da gube vrednost. Svetska ekonomska kriza je gotovo ugasila tu vrstu investicija.

"U Srbiji iznos vrednosti uloženih fondova po glavi stanovnika iznosi svega 30 evra. Ako pogledamo neke susedne zemlje, u Hrvatskoj je to 700 evra, u Sloveniji 1.300 evra. To znači da ako imamo u vidu nivo razvijenosti ovih ekonomija, imamo prostor za ulaganje do tri milijarde evra u Srbiji", objašnjava Darko Popović, izvršni direktor Banka Inteza.

Fondovi mogu da ulažu u razne grane privrede ili u akcije hartije od vrednosti i slično.

Upravo je to idealno područje da neko ko investira ostvari veći prihod od trenutno niskih kamata na štednju uz zadržavanje rizika.

"Ekonomija u svetu raste, u Srbiji takođe, što je dobra osnova. Raste izvoz, dobra vam je poljoprivreda, građevinarstvo i turizam. Naravno, kada je reč o investicionim fondovima, ništa se ne događa preko noći. Investiranje je individualna odluka, ali kamate su sada niske. Tako je i sa ulozima, ali zato postoji šansa da bez velikog rizika kroz fondove može da se više zaradi nego od štednje", ističe direktor Centra za proučavanje Evropskih politika Daniel Gros.

Investicioni fondovi dolaze u tržištima u razvoju. Niske kamate na štednju idealna su prilika da štediše uz malo rizika ostvare prihode a taj novac bude plasiran u domaću ekonomiju i firme koje mogu brzo da narastu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike