DRI: Neke lokalne samouprave nenamenski trošile subvencije

"Utvrdili smo da se sredstva za subvencije daju iz budžeta nekih lokalnih vlasti nekim lokalnim preduzećima, koja potom ostvare veću dobit i od samih, dobijenih, subvencija. To znači da tim preduzećima subvencija nije ni bila potrebna", izjavio je on u Skupštini Vojvodine, gde predstavnici DRI predstavljaju izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja.

Izveštaj se odnosi na temu "Subvencije jedinica lokalne samouprave javnim preduzećima".

Pejović je objasnio da je neophodno da deo dobiti javna preduzeća vrate u lokalni budžet, te da je bilo primera da su pojedina preduzeća dobijala subvencije, a nije trebalo, ili da ih nisu vratila u lokalni budžet u predviđenom obimu, ili ih nisu vratila uopšte.

Prema njegovim rečima, nakon izveštaja DRI neće biti pravnih posledica, kada je ta institucija u pitanju, što međutim ne znači da ih neće biti.

"To ne znači da ih neće biti. Cilj revizije nije podnošenje prijave, već da, kada postoji sistemski problem, da se on ispita i daju preporuke da se popravi zakon i njegova primena, a pravnici će posle revizije ispitati da li postoje osnove za pokretanje krivične odgovornosti u određenim slučajevima", objasnio je Pejović.

DRI je do sada sprovodila kombinovanu reviziju, koja je bila, kako je objašnjeno, spora i na izveštaje se čekalo do kraja godine. DRI zbog toga sada radi tri revizije – finansijskog izveštaja, pravilnosti i svrsishodnosti.

"Građane mnogo ne interesuju knjiženja, već da li je nešto urađeno svrsishodno, da li je usluga za koju su dali svoje pare kvalitetna, u koje namene je potrošena i da li je ostvarila planirane rezultate", istakao je državni revizor.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike