Najbrže vesti u Srbiji

Dok mašine ćute, o odlasku „Fijata“ sve se glasnije govori

Iako su rampe na ulasku u fabriku otvorene, radnici kroz njih prolaze samo da bi protestovali. Pre dvadesetak dana, podigli su ručnu i obustavili proizvodnju. Da bi ponovo dali gas, traže dogovor sa poslovodstvom. Spekulacije o odlasku "Fijata", različito komentarišu.

Jedan od radnika u štrajku kaže da nisu zabrinuti jer poslodavci neće nigde naći radnu snagu jeftiniju od njih.

"Ili će biti bolje, ili će oni da odu. Trećeg nema", kaže drugi radnik, a njegov kolega dodaje da bi odlazak "Fijata" bio težak za ceo grad.

Samo u Kragujevcu, od fabrike automobila, živi oko 4.000 porodica. Dolazak Italijana i otvaranje fabrike, u koju je uloženo više od 1,3 milijarde evra, dočekan je porukama: "Dobro došli kući ".

Od "benvenuti", do, navodnog "arivederči", samo jedna reč – pregovori.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić upozorava da ako "Fijat" napusti Kragujevac, "mi ćemo biti ponovo dolina gladi".

Predrag Lučić iz RPK "Kragujevac" ističe značaj "Fijata" za privredu Šumadije.

"Da pomenem 2016. godinu, kada je učešće izvoza ‘Fijata’ kada je u pitanju privreda Šumadije i Pomoravlja, bilo preko 50 procenata, a kada je u pitanju grad Kragujevac, čak je išlo i do 80 procenata", kaže Lučić.

Sa više od milijardu evra, "Fijat" je najveći srpski izvoznik. Sada bi mogao da uspori planirani privredni rast od tri odsto.

Stručnjaci podsećaju – ideja vodilja svakom kapitalu je profit, a investitorima, stabilni uslovi poslovanja.

Ekonomista Petar Veselinović smatra da, ukoliko je Poljska profitabilnije područje i ako kao članica Evropske unije pruža šire mogućnosti, nije isključena ni ta opcija.

"Jer, prosto, kapital je taj koji traži svoju oplodnju", objašnjava profesor Veselinović.

Miša Brkić, ekonomski novinar, napominje da je kapital "plašljiva zverka".

"Njemu ne odgovaraju nikakvi nestabilni uslovi u jednoj državi. Ako toj nestabilnosti donesu socijalne tenzije, dakle, taj sukob radnika i poslodavaca, na tom nivou, da neko ode iz Srbije, onda to nije srećna poruka koju bi Srbija poslala", ističe Brkić.

Ovogodišnji plan "Fijata" od 85.000 vozila, iako je zbog štrajka proizvedeno 6.000 manje, još je dostižan, kažu stručnjaci.

Rešenje je postizanje dogovora i prekid štrajka. Pred državom je i borba za produžetak ugovora, koji ističe krajem naredne godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike