Đedović: Zabrana uvoza ruskih derivata neće se odraziti na naše tržište

Đedovićeva je rekla da je naša zemlja dobro snabdevena, a da smo lane povećali količine i zalihe naftnih derivata za 54 odsto u odnosu na 2021. godinu i nastavićemo da ih povećavamo.

"Takođe smo u januaru obavili inspekcijski nadzor svih obaveznih kao i operativnih rezervi koje ad hok proverevamo, što ćemo i da nastavimo i pored malih ispravki sigurni smo da je sve u redu i da imamo onaj nivo rezervi koji piše na svim izveštajima", rekla je Đedovićeva za Tanjug.

Evropska unija i zemlje G7, posle decembarskog embarga na uvoz ruske sirove nafte i ograničenja cene na 60 dolara, od danas su uvele i zabranu uvoza ruskih naftnih derivata,

Đedovićeva je istakla da će Srbija nastaviti da obezbeđuje dodatne količine dizela i drugih naftnih derivata iz uvoza i navela da se ovog proleća završava izgradnja 40.000 tona skladišnog prostora u Smederevu, a naredne godine još toliko.

"Tako ćemo već za godinu dana imati dodatnih 80.000 tona skladišnog prostora što će svakako doprineti i daljoj budućoj, većoj količini zaliha što je svakako u interesu i države i građana. Sve ovo se radi kako bi tržište bilo stabilno i kako nikakva pomeranja na svetskom tržištu ne bi mogla da nas ugroze, bar za jedan duži period, dok ne nađemo alternativna rešenja, a ja za sada ne vidim da će ovo ugroziti naše tržište", rekla je Đedovićeva.

Govoreći o tome kakva se situacija sa cenama može očekivati ubuduće, ministarka je ocenila da su cene na srpskom tržištu stabilne, uz mala pomeranja na dole ili na gore i dodala da, ipak, postoji bojazan kako će novi paket sankcija da se odrazi, pre svega, na tražnju, a onda i na cene.

Zalihe za sigurnost

"Međutim Evropska unija to reguliše ograničenjem cena, što u slučaju sirove nafte jeste dalo određeni rezultat i nije bilo velikih pomeranja cena na gore. Videćemo kakav će biti slučaj sa naftnim derivatima, a mi svakako pratimo tržište i uradićemo sve da naše tržište i građani budu zaštićeni i da ne dođe do velikih pomeranja", rekla je ona.

Dodala je da se to, pre svega, čini stvaranjem velikih zaliha u našim skladišnim kapacitetima, kako bi se svi osećali sigurnije.

Kada je reč o mogućnosti da se cene derivata opet određuju tržišno, a ne da ih formira država i uslovima koji moraju da se ispune za vraćanje na stari način formiranja cena, ministarka kaže da se država određivanjem cena bavi pre svega u interesu građana.

"Znamo kako na to gledaju određene kompanije i da to može da prouzrokuje bojazan što se njih tiče, ali državi je pre svega cilj da zaštiti snabdevenost, a onda i cenu po kojoj se snabdevanje obavlja kod nas, zarad naših građana. S obzirom da je energetska kriza u svetu, mi moramo da preduzimamo mere, kao što ih preduzimaju i drugi, da zaštitimo naše tržište, a da opet ne stvorimo velika pomeranja i poremećaje na njemu", rekla je Dubravka Đedović.

Kao veoma bitno, istakla je to što Rafinerija nafte u Pančevu radi punom parom i što nema problema sa snabdevenošću.

"Kontrolišemo rezerve, u kontaktu smo sa snabdevačima i stalno nalazimo najbolje načine da, pre svega, zaštitimo građane. Kada ćemo prestati da određujemo cene to pre svega zavisi od kretanja na svetskom tržištu i cena i količina i da vidimo kako će novi paket sankcija da se odrazi na snabdevenost tržišta i na cene", rekla je Đedovićeva Tanjugu uz ocenu da država mora da radi u interesu građana i da budno nadgleda stanje.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike