Direktor srpske berze struje: Cena se nikada neće vratiti na onu od letos

Cena struje na SEPEKS-u je oko 240 evra po megavat satu, slična kao i na okolnim berzama, rekao je Miloš Mladenović gostujući  u Dnevniku RTS-a.

"Najjeftinija cena struje u ovom trenutku je u Poljskoj, koja ujedno ima i najveće rezerve uglja. U zapadnoj Evropi cena zavisi u velikoj meri od meteoroliških uslova, odnosno koliko struje mogu da proizvedu iz vetra. Na mesečnom nivou najpovoljniju cenu imala je Nemačka, gde je za nekih 20 evra manja cena megavat sata u odnosu na naš region", objašnjava Mladenović.

Cena struje početkom leta bila je oko 60-65 evra, a danas je četiri puta skuplja. U novembru, oktobru bila je i pet puta viša.

"Mislim da se cena više nikada neće vratiti na 60 evra po megavat satu. Jedan od faktora je i opredeljenje EU za zelenu agendu. Tu je i cena gasa koja takođe ima tendenciju rasta u narednom periodu", smatra Mladenović.

Pre ove energetske krize i na našem tržištu najtraženiji su bili zeleni megavati, u EU se striktno pazi, gleda poreklo struje, odnosno da li je dobijena iz uglja ili iz obnovljivih izvora. 

"U EU se gleda da li je to tzv. ‘zelena struja’, a EU uvodi i karbon dozere na osnovu kojih će se proveravati ‘poreklo’ struje", kaže Mladenović.

Da bi pomogla privredi da prevaziđe krizni period, Vlada Srbije ograničila je cene struje na slobodnom tržištu do juna. Privrednici traže snabdvače, ali je za sada ne kupuju direktno na berzi.

"Privrednici mogu da kupuju struju direktno na berzi, ali to trenutno nije slučaj zbog zahtevnije procedure i svi se snabdevaju od EPS-a", rekao je za RTS direktor srpske berze struje SEPEKS.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike