Direktor beogradskog aerodroma: Veliki radovi će biti završeni u roku od tri godine

Foto: Novi magazin / SA

Radovi na modernizaciji proširenju beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ biće završen u planiranom roku od tri godine, rekao je danas generalni direktor tog aerodroma Fransoa Berizo.

On je sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem obišao gradilište novih objekata i istakao da će proširenje kapacitete beogradski aerodrom, koji je prošle godine opslužio oko 6,2 miliona putnika, biti u mogućnosti da opsluži 15 miliona putnika do kraja koncesionog perioda.

„Naš cilj je da značajno poboljšamo nivo usluge, komfor i raznovrsnost komercijalne ponude na Aerodromu ‘Nikola Tesla’ u skladu sa svim standardima matične kompanije Vansi (Vinci Airports)“, rekao je Berizo.

Momirović je kazao da Vlada Srbije i koncesionar nastoje da pretvore beogradski aerodrom u najvažnije transportno i putničko čvorište u jugoistočnoj Evropi.

„Sve nas je pogodila ova globalna pandemija i svestan sam svih problema i teškoća koje je izazvala naročito u međunarodnom vazdušnom saobraćaju. Sa druge strane, srećan sam što je koncesionar iskoristio ovaj period da pokrene investicioni ciklus i započne radove na modernizaciji beogradskog aerodroma“, naveo je ministar.

Radovi koji se trenutnos provode na aeorodmu koštaju vipše od 12 milijardi dinara, a obuhvataju proširenje terminala, novu poletno-sletnu stazu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i dodatna parking mesta za automobile i nove pristupne puteve.

Francuski Vansi je marta 2018. godine sa Vladom Srbije potpisao ugovor o dvadesetpetogodišnjoj koncesiji Aerodroma „Nikola Tesla“.

Ugovor predviđa finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, zatim održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma.

(Novi magazin)

Napišite komentar