Devizne rezerve Srbije najveće u poslednjih 20 godina

Bruto devizne rezerve su povećane za preko milijardu evra (1.041,7 miliona evra) u odnosu na kraj juna 2018. godine. Povećanje se desilo u periodu kada se država neto razdužila u deviznom znaku za gotovo 1,9 milijardi evra, ističu iz centralne banke Srbije.

Prema navedenom, devizne rezerve su povećavane na osnovu drugih faktora, i to u najvećoj meri na osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza u iznosu od 1,37 milijardi evra, što je najzdraviji način povećanja rezervi. 

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 185 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. 

Povećanje bruto deviznih rezervi u junu u najvećoj meri je rezultat priliva po osnovu aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (653,0 miliona evra), kao i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve, donacija i drugim osnovima (u ukupnom neto iznosu od 140 miliona evra). 

Navedeni prilivi višestruko su nadmašili jedinu kategoriju koja je delovala u smeru smanjenja deviznih rezervi — neto odliv po osnovu pomenutog razduženja države od 290,2 miliona evra, kao i u potpunosti amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora (ukupno neto 12,3 miliona evra).

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike