Delegacija EU u Srbiji: EU daleko najveći trgovinski partner Srbije

Evropska unija (EU) ubedljivo je najveći i najvažniji trgovinski partner Srbije u 2019. godini, objavila je Delegacija EU u Srbiji.

Prema danas objavljenim podacima Delegacije, 63 odsto ukupne trgovine Srbije u 2019. obavljeno je sa EU.

Ukupna trgovina između EU i Srbije prošle godine iznosila je 24,9 milijardi evra, što je za 250 odsto više u odnosu na 2009. kada je počeo da se primenjuje Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

EU je 2019. izvezla u Srbiju robe i usluge u vrednost od 13,6 milijardi evra, dok je izvoz Srbije u EU imao vrednost od 11,3 milijarde evra.

Rusija i Kina su na drugom i trećem mestu, ali na znatno nižim trgovinskim nivoima (odnosno 2,7 milijardi i 2,4 milijarde) – deset puta niže od trgovine između Srbije i EU, ako izuzmemo trgovinu sa CEFTA članicama koja se zapravo nalazi na drugom mestu, navela je u saopštenju Delegacija EU u Srbiji.

Dodaje se da pored trgovine sa EU, regionalna trgovina na zapadnom Balkanu je ta koja pruža najbolju tržišnu priliku za srpsku ekonomiju.

Pošle godine izvoz srpske robe u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 1,4 milijarde evra, u Rusiju 0,83 milijarde evra, Severnu Makedoniju 0,67 milijardi evra i u Kinu 0,27 milijardi evra.

„Ove brojke pokazuju da su dobrosusedski odnosi, međusobno razumevanje, ukidanje trgovinskih barijera i dobra saradnja veoma važni za Srbiju, a proces integracije u EU je u njenom interesu. EU ostaje takođe ne samo najvažniji trgovinski partner Srbije, već i njen najveći donator i investitor“, navodi se u saopštenju.

Ukazano je da je vrednost srpskog izvoza u EU više nego utrostručen sa skoro 3,4 milijarde evra u 2009. na 11,3 milijarde evra u 2019, što pokazuje da je EU važan faktor za ekonomski razvoj Srbije.

Po podacima Delegacije EU, Srbija izvozi više od 50 odsto svojih poljoprivrednih proizvoda u EU i „ima koristi od pozitivnog trgovinskog bilansa poljoprivrede od 400 miliona evra“.

(Novi magazin)

Napišite komentar