Da li će servis za ruski „suhoj superdžet 100“ biti u Beogradu?

Kompanija je u junu završila sertifikaciju rada za održavanje tih letelica u skladu sa zahtevima Evropske agencije za bezbednost u vazduhoplovstvu, obuke osoblja i opremanje hangara.

"Eksploatacija ‘Suhoja Superdžet 100’ košta za oko 10 do 15 odsto manje od eksploatacije konkurentskih letelica ‘Embraer’ i ‘Bombardie’. Pored toga, prostrana kabina pruža putnicima veći komfor, sličan onom na magistralnim lajnerima", objašnjava Mihail Pogosijan iz avio-kompanije "Suhoj".

Do sada je isporučeno 248 letelica, većinom ruskim kompanijima, i ti avioni treba da postanu zamena za "I-džet" i "Bombardie avione".

"Domet mu je 4.800 kilometara, a u tri verzije prima od 60 do 90 putnika. Brzina je 0,9 maha, a potrošnja veoma mala", dodaje Pogosijan.

Cena ovog aviona sa 100 mesta je 35,4 miliona dolara, što je za oko trećinu manje od konkurentskih aviona, ali ga prati i sudbina da je u Indoneziji na probnom letu imao prvi udes.

Posle toga mnogi sistemi su popravljeni, a u kriznim situacijama u poslednje vreme pokazao se kao veoma pouzdana letelica.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike