Cene gasa i osnovnih životnih namirnica ostaju ograničene, smanjene akcize na naftne derivate

Na današnjoj sednici, Vlada Srbije donela je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, a usled globalnog poremećaja na i naglog skoka cene ovog energenta u Evropi.

Cilj uredbe, navodi se u saopštenju, je ublažavanje posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje tog energenta.

Energetski subjekti koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra prošle godine.

"Kako bi se obezbedila neophodna količina energenata za potrebe privrede i građanstva i nastupajuću grejnu sezonu, Vlada Srbije donela je odluku da se snabdevačima obezbediti pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnor gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za mesec novembar 2021. godine, kao i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Republici Srbiji u odnosu na isti mesec prošle godine", saopštila je Vlada.

Maksimalna maloprodajna cena UHT mleka

"Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je propisana maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T-400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima, kao i ukupne stope marže", piše u saopštenju.

Uredbom je, takođe, propisana maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.

Vlada je saopštila da je ograničena cena belog kristal šećera po kilogramu, kao i njegove proizvođačke cene i propisano da trgovci na veliko, koji nabavljaju šećer kristal u pakovanjima od jednog, pet i deset kilograma, moraju da ga distribuiraju u maloprodaju u roku od 15 od dana izdavanja isprave o preuzetoj robi.

U istoj uredbi navedeno je da su privredni subjekti koji se bave proizvodnjom navedenih životnih namirnica, dužni da isporučuju proizvode u količinama koje ne smeju biti manje od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Akcize na naftne derivate

Članovi vlade usvojili su izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte čime je njeno trajanje produženo do 31. avgusta tekuće godine, a u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda građana Srbije.

Na današnjoj sednici doneta je odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 15 odsto od objavljenih usklađenih iznosa akciza.

Na sednici je za još sedam dana produžena i odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590.

Vlada je saopštila i da je donela odluke o uspostavljanju saradnje između opština u Srbiji i u Severnoj Makedoniji – Vrnjačke Banje i Kisele Vode, kao i između Grada Leskovca i Opštine Kriva Palanka.

Odluka o saradnji Opštine Vrnjačka Banja i Opštine Kisela Voda odnosi se na privredu, turizam, nauku, kulturu, sport, vaspitno-obrazovna i sva druga polja gde za to postoje mogućnosti i obostrani interesi.

Saradnja Grada Leskovca i Opštine Kriva Palanka uspostavlja se u oblastima od zajedničkog interesa, pre svega u oblasti ekonomskog, poslovnog i naučno-tehničkog razvoja, socijalne zaštite, obrazovanja, kulture, sporta, kao i u drugim oblastima.

Takođe, doneta je i Odluka o uspostavljanju saradnje Opštine Vrnjačka Banja i Opštine Novi Travnik, u Bosni i Hercegovini, na privrednim, turističkim, naučnim, kulturnim, sportskim, vaspitno-obrazovnim i svim drugim poljima gde za to postoje mogućnosti i obostrani interesi.

Vlada je donela dve uredbe kojima su predeli "Stolovi" i "Željin" proglašeni za područja izuzetnih odlika i time ih zaštitila kao veoma vredne planinske prostore i omogućila očuvanje prirodnih i predeonih vrednosti koje svojim značajem zaslužuju status reprezentativnih primera geo i biodiverziteta na teritoriji Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike