Čadež u Beču potpisao memorandum o dualnom obrazovanju i digitalizaciji na Zapadnom Balkanu

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, u ime Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF), potpisao je danas u Beču sa austrijskom šeficom diplomatije Karin Knajsel i predsednikom Privredne komore Austrije Haraldom Marerom, Memorandum o razumevanju posvećen projektu uvođenja dualnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu i digitalizaciji privreda regiona.

Višegodišnji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije i ekspertsku pomoć Privredne komore Austrije, počeće do sredine godine i kako je planirano trajaće do 2024. godine, objavila je PKS na svom sajtu.

„Ovaj memorandum razlikuje se od drugih jer detaljno precizira ; višegodišnju podršku ekonomijama Zapadnog Balkana. Želimo da model dualnog obrazovanja koji zajedno sprovode Srbija i Austrija, Komora, vlada i Ministarstvo prosvete, proširimo na ceo region. Za zajedničko ekonomsko tržište neophodno je da imamo obučenu radnu snagu“, istakao je Čadež nakon potpisivanja Memoranduma u Privrednoj komori Austrije.

Čadež je objasnio da Memorandum sadrži konkretne mere i zajedničke aktivnosti, između ostalog i donošenje zakonskih okvira u zemljama u kojima ne postoje propisi u oblasti dualnog obrazovanja, kao i animiranje firmi i analizu potrebnih profila.

„Veoma je važno uvođenje novih profila, jer živimo u vremenu kada ne znamo koji će nam profili biti potrebni za pet godina. Austrija je u tome napravila veliki pomak. U Srbiji smo već preuzeli austrijski profil e-trgovac koji ćemo uvesti u trgovačkim školama od septembra. Đaci će se obučavati da upravljaju platformama za elektronsku trgovinu, što je veoma važno za kompanije“, ukazao je predsednik PKS.

Kroz ovaj projekat, privredne komore regiona osnažiće se da kompanijama pruže što veću podršku i što kvalitetnije i efikasnije usluge bitne za uključivanje u proces dualnog obrazovanja kadrova prema potrebama privatnog sektora, ali i u razvoju i akreditaciji novih obrazovnih profila za radna mesta koja donosi savremeno digitalno poslovanje. Planira se i uspostavljanje virtuelne regionalne akademije za obuku kadrova.

Čadež je naglasio da je drugi aspekt Memoranduma digitalizacija privreda, podsećajući da je po uzoru na Privrednu komoru Austrije, PKS napravila Centar za digitalnu transformaciju u kome se sertifikuju savetnici za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća.

„Sertifikovani savetnik analizira kompletno stanje u preduzeću nakon čega se donose i implementiraju digitalna rešenja. Digitalna transformacija privreda regiona veoma je važna u procesu uspostavljanja jedinstvenog ekonomskog prostora“, dodao je Čadež.

Kako je objasnio, dragocena osnova za kreiranje i sprovođenje budućih aktivnosti biće studija koja će dati detaljnu analizu stanja, potreba i prepreka sa kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća regiona na putu ka bržoj digitalnoj traformaciji.

Šefica austrijske diplomatije Karin ; Knajsel istakla je da je Jugoistočna Evropa deo Evrope, kao i da ne bi bilo „ovakve Evrope da nije postojala razmena ideja i privrede sa ovim regionom“.

Kako je istakla, Austrija je tokom predsedavanja EU, posebnu pažnju posvetila približavanju regiona EU, a sa Srbijom i Crnom Gorom imala je uspeha da se otvore dalja poglavlja u pristupnim pregovorima.

Knajsel je naglasila da je KIF važan za unapređenje saradnje u regionu, i da je zbog toga Memorandum veoma bitan, jer su dualno obrazovanje i digitalizacija veoma bitne oblasti za privredu.

„Dualno obrazovanje omogućava obuku stručne radne snage, a u zemljama regiona upravo imamo nedostatak te radne snage zbog iseljavanja“, kazala je šefica austrijske diplomatije.

Predsednik Privredne komore Austrije Marer naglasio je strateški cilj Memoranduma dalje podsticanje investicija, dalja digitalizacija privrede, te i borba protiv nedostatka stručne radne snage.

„Bez obrazovanja nema razvoja, i to ima negativni efekat po konkurentnost, ali i demokratsku raspravu, te i razvoj blagostanja“, ukazao je Marer.

On je najavio da Austrija želi da inicira u EU projekat „EU – Zapadni Balkan biznis samit“, za koji kaže da bi bilo dobro da se održi pre izbora za Evropski parlament.

„Taj samit bi bio dalji signal da želimo da trgujemo sa našim neposrednim susedstvom, a ta saradnja je aktivni garant stabilnosti, mira i blagostanja“, rekao je Marer.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su predsednici svih šest komora članica Komorskog investicionog foruma, koji su nakon svečanosti razgovarali sa čelnim ljudima austrijskih kompanija koje su već prisutne ili su zainteresovane za poslovanje i investiranje u regionu Zapadnog Balkana.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike