Brnabićeva sa predstavnicima „Rio Tinta“ o projektu „Jadar“

Na sastanku je dogovoren zajednički rad na razvoju projekta u okviru zajedničke Radne grupe za Jadar, osnovane nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u julu 2017. godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Premijerka Brnabić izrazila je nameru vlade da omogući da se i eksploatacija rude jadarita i proizvodnja litijum-karbonata obavljaju u Srbiji, kako bi se omogućio dalji razvoj industrijske proizvodnje u novim tehnologijama.

Brnabićeva je razgovarala sa izvršnim direktorom "Rio Tintove" proizvodne grupe za energiju i minerale Boldom Batarom, i direktorom "Rio Tinto venčurs" Endruom Litamom, koji su nadležni za razvoj projekta litijum-borata Jadar kod Loznice u Zapadnoj Srbiji.

Predstavnici kompanije "Rio Tinto" istakli su da Srbiju vide kao atraktivnu investicionu destinaciju i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade Republike Srbije i lokalne zajednice.

"Rio Tinto" posluje u Srbiji od 2001. godine pod lokalno registrovanom podružnicom "Rio Sava eksplorešjn" d.o.o. koja radi na razvoju "Jadar" projekta.

Kompanija je nedavno osnovala i odvojeno pravno lice za sprovođenje geoloških istraživanja u Srbiji i regionu "Rio Tinto eksplorešjns Dunav" d.o.o.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike