Brnabić: Privredna saradnja će zauzeti važno mesto u dijalogu sa SAD

Sastanku su pored predsednika Asocijacije ACEBA Erika Stjuarta prisustvovali i predstavnici 16 američkih kompanija, kao i predstavnici udruženja.

Ana Brnabić je istakla da su SAD jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji i navela da su tokom protekle decenije ekonomski odnosi dve zemlje u usponu, ali i da postoje mogućnosti za nove investicije i unapređenje trgovinske razmene.

Predsednica Vlade je prisutne upoznala sa prioritetima rada Vlade, podvukavši da su ključni sektori energetika, privreda, poljoprivreda, zdravstvo, infrastruktura i informacione tehnologije.

Takođe, predstavila je i ekonomske, tehnološke i investicione potencijale naše zemlje.

Premijerka je naglasila da je potrebno fokusirati se na razvoj veštačke inteligencije koja se može primeniti u različitim oblastima, od zdravstva do auto-industrije.

Interes Srbije je da se sa članicama ove Asocijacije razvija privredna saradnja koja će zauzeti važno mesto u dijalogu sa SAD, rekla je Brnabić. Prema njenim rečima, Srbija će i dalje uspešno raditi na unapređenju bilateralnih odnosa.

Predstavnici kompanija su premijerki predstavili mogućnosti i izrazili interesovanje o saradnji u privrednim oblastima pogodnim za ulaganja, uslovima poslovanja, posebno o potencijalima i perspektivama u Srbiji i regionu kao celini, kao i plasmanu proizvoda na tržišta zemalja sa kojima Srbija ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini.

ACEBA je vodeća američka poslovna asocijacija fokusirana na saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike