Brnabić i Čadež sa privrednicima o graničnim barijerama

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je trenutno prema informacijama Privredne komore Srbije prosečno zadržavanje kamiona sa robom na graničnim prelazima oko pet časova.

Dodala je da cekanje i zadržavanje na graničnim prelazima postaju prepreka za dalji rast i razvoj privrede u Srbiji, odnosno robnu trgovinsku razmenu.

"Mnogo radimo na ovom pitanju, što govori i ovaj današnji sastanak, koji održavamo samo dan nakon jučerašnjeg potpisivanja deklaracije o slobodnom kretanju kapitala, ljudi, roba i usluga između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a kojim smo postavili jedan ambiciozan plan šta uraditi za narednih šest meseci, godinu dana, dve godine", naglasila je Brnabićeva.

Ponovila je poziv i ostalima iz regiona da se priključe, kako kaže, vizionarskoj ideji predsednika Aleksandra Vučića.

"Mi smo godinama pozivali ostale iz regiona da krenemo u ovom smeru, a konačno se to juče i desilo", navela je premijerka.

Novi granični prelaz sa Mađarskom: Rabe – Kubekhaza, koji je danas otvoren, doprineće smanjenju zadržavanja kamiona sa robom na graničnim prelazima, kaže Brnabićeva i dodaje da je u planu i proširenje graničnog prelaza na Horgošu, kao i dodatne aktivnosti u vezi sa protokom robe na graničnim prelazima sa Hrvatskom.

"Mi smo otvorili prvi integrisani zajednički prelaz sa Severnom Makedonijom, ratifikovali Sporauzum o povlašćenim ekonomskim operaterima što dodatno olakšava prelazak granica, carinjenje", navela je Brnabićeva.

"I u septembru smo sa EU u Beogradu otvorili sedište Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i preko tog sedišta mi ćemo zajedno sa partnerima iz EU, ali integrisano u regionu, razgovarati o daljim planovima i koordinaciji za razvijanje putne i železničke infrastrukture, kao i za smanjenje trgovinskih barijera, koje sprečavaju dalje povećanje roba i usluga", dodala je premijerka.

Čadež: Rešavanje problema ide u dobrom pravcu

Predsednik PKS Marko Čadež zahvalio je premijerki i njenom timu što su izdvojili vreme da saslušaju privrednike, kojih je na današnjem sastanku učestvovalo, prema njegovim rečima, preko 60 iz različitih kompanija i industrija.

"Ono što vidimo od 2014. godine do danas jeste da smo zaista višestruko uvećali obim naše trgovine i izvoza sa relativno istim problemima kada je u pitanju birokratija, infrastruktura", konstatovao je Čadež.

Podsetio je da su privrednici sa Vladom Srbije pre četiri meseca razgovarali na tu temu, a da je rezultat tog sastanka i vladina Radna grupa sa svim relevantnim i ministarstvima i institucijama koja se bavi tim pitanjem.

"Potrebno je da razgovaramo o tome šta su to konkretne mere koje možemo da preduzmemo i dobro je što ne samo da postoji dobra volja, već i da idemo u dobrom pravcu da ove probleme zajedno rešavamo, a sve sa ciljem što više novih investicija, više radnih mesta i boljeg zapošljavanja u Srbiji", rekao je Čadež.

Boljom saradnjom u regionu do kraćeg čekanja na granicama 

Navodeći da na nesreću još uvek nismo članica EU, Čadež kaže da je potrebno uspostaviti bolju saradnju u regionu, kao i rešiti sa svim zemljama da ne bude zadržavanja kamiona između nas.

Čadež smatra i da bi ceo region zajedno trebalo da deluje ka spoljnim granicama, odnosno granicama EU i da lobira i uspostavi mere koje će pomoći da se više i bolje propušta roba ka inostranstvu.

Direktorka poslovnog razvoja kompanije "Sirogojno" Ana Ljubojević rekla je da se ta kompanija bavi proizvodnjom zamrznutog i sušenog voća i pretežno je izvoznik te da se stoga sreću sa problemima koji imaju veze sa zadržavanjem kamiona na graničnim prelazima i kašnjenjem u isporukama, što im otežava rad.

Kako je rekla, kada pregovaraju sa svojim partnerima na međunarodnom tržištu, susreću se sa firmama iz EU koje nemaju tu vrstu problema.

"Mi u startu krećemo iz minusa u odnosu na firme sa kojima se takmičimo i to pokušavamo da kompenzujemo stalnim poboljšanjem naših proizvoda i to su stvari na kojima možemo samostalno da radimo", ukazala je Ljubojevićeva.

Međutim, kako kaže, probleme poput zadržavanja kamiona i robe na graničnim prelazima, privrednici ne mogu da reše sami i stoga im je važno da se održavaju sastanci poput današnjeg.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike