Briselski naftni embargo i poruka Moskve Evropljanima: Očekujete poskupljenje

Briselski naftni embargo, zaustavio je uvoz ruske nafte i u Srbiju. I u NIS-u i u Udruženju nafnih kompanija kažu da su zalihe pune, te da je obezbeđena nafta iz drugih izvora, ali da pomno prate kretanja na tržištu crnog zlata.

Generalni sekretar "Udruženja naftnih kompanija Srbije" Tomislav Mićović objašnjava da se sirova nafta kupuje terminskim ugovorima, te da su već ugovorene isporuke do kraja godine, kao i za januar.

"Svi rizici koje nosi energetska kriza i dalje su na stolu. Rizici postoje, ali ne postoji ništa što bi sada ugrozilo snabdevenost, podiglo cene. Za sada je sve pod kontrolom", navodi Mićović.

"Veliki korak za Evropu"

Embargo i zamrzavanje cene ruske nafte na 60 dolara osim Evropske unije, primenjuju Sjedinjene Američke Države, Australija, Velika Britanija, Kanada i Japan. Dok se Kina ne odriče ruske nafte, saopštavaju, nastavljaju energetsku saradnju sa Moskvom.

Vodeća analitičarka "Centra za istraživanje energije" u Holandiji Lauri Milivirta naglašava da je eliminisanje ovog uvoza veliki korak za Evropu.

"Do sada je Evropska unija bila najveće izvozno tržište za Rusiju. Ovo ima veliki uticaj na trgovinske tokove ruskog izvoza nafte", kaže Milivirta.

Reagovanje Kremlja 

Rusija poručuje Evropljanima da se pripreme na poskupljenje nafte, kao i da će reagovati na mere Zapada koje ugrožavaju transport plovila trećih zemalja, koja prevoze rusku naftu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će se situacija na naftnim tržištim promeniti.

"Nesporno je da je donošenje ovih odluka korak ka destabilizaciji svetskih energetskih tržišta. Jasno je da nećemo prihvatiti nikakva ograničenja cena", kaže Peskov.

Kakve su procene stručnjaka

Iako je ruska nafta sada pod embargom, stručnjaci podsećaju da su pojedine zemlje od te sankcije izuzele brodove koji su krenuli pre 5. decembra.

Energetski stručnjak "Global Vitnes" Lui Vilson objašnjava da su se SAD i Velika Britanija već dogovorile o "grejs" periodu.

"Svaki teret koji je napustio svoju početnu luku pre 5. decembra, može da stigne do 19. januara. Opet su dali prioritet protoku ruske nafte, održavajući rusku naftu na globalnom tržištu", navodi Vilson.

Pred Evropskom unijom je ozbiljan zadatak jer "Međunarodna agencija za energiju" procenjuje da je iz drugih izvora, dnevno, potrebno nadomesti milion barela ruske sirove nafte i oko 1,1 milion tona naftnih derivata.

To ne samo da je skuplje, već treba imati u vidu da OPEK ne povećava proizvodnju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike